Zakaj nas počitnice osrečujejo?

31. avgust 2023

Zakaj nas počitnice osrečujejo?

31. avgust 2023
Foto: Pexels

So počitnice nujne? Zakaj jih potrebujemo? Kakšne so prednosti prostih dni? Zelo malo je znanstvene literature, ki proučuje neposredne koristi počitnic na naše možgane, a nesporno je, da so bistvenega pomena.

Verjetno se vsi strinjamo, da delo povzroča določeno količino stresa, a stres ni vedno nujno negativen, saj lahko pogosto poveča našo produktivnost. Druga vrsta stresa, tista z negativno konotacijo, pa je kronični stres, ki se pojavi zaradi nenehnega pritiska in situacij, ki jih ne moremo nadzorovati. Ta vrsta stresa povzroča utrujenost, tesnobo, razdražljivost in jezo. 

Pozitivni učinek, ki ga ima dober dopust na naše zdravje, je prav zmanjšanje kroničnega stresa, a za učinkovite počitnice je ključnega pomena izogibanje stresnim nalogam in preprečevanje stresnih situacij. 

Foto: Pexels

Dober dopust občutimo še preden se začne

Skrivnost dobrega dopusta pa je tudi čakanje nanj. Znanstvene študije namreč kažejo, da je lahko pričakovanje nagrade bolj nagrajujoče kot nagrada sama. Zavedanje, da se bližajo počitnice, poviša raven dopamina v naših možganih in nam daje občutek ugodja, medtem ko znanost dokazuje, da visoke ali kronične ravni stresa povzročijo zmanjšanje količine sproščenega dopamina.

To lahko vodi do depresivnega vedenja, a dopust, ki nas osvobodi stresa, pripomore k ponovnemu ravnovesju dopaminergičnega sistema.

Foto: Pexels

V študiji iz leta 2016 je sodelovalo 46 delavcev nizozemskega podjetja, ki so opravili test, v katerem so jim dali predmet in jih prosili za največje število uporab svojega predmeta v najkrajšem možnem času. Raziskovalci so opazili, da so si delavci po dveh ali treh tednih dopusta omislili večje število uporabnosti predmetov v primerjavi z rezultati, pridobljenimi nekaj tednov pred dopustom. Večina študij se strinja, da je torej zmanjšanje stresa eden od glavnih razlogov za povišano produktivnost.

Ne glede na to, da še zmeraj ni popolnoma jasno, ali ima dolgotrajni dopust boljše učinke od krajših in razporejenih prostih dni, so počitnice ključni vzrok za našo produktivnost, dobro počutje in srečo.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic