fbpx

Zakaj obožujemo kašmir in kateri so najlepši kosi v high street ponudbi?

Izbor urednice, Moda, Novice, Prva stran

Za jesenski razkošnejši pridih …

Razkošna in neverjetno mehka volna iz kašmirja že desetletja drži status prestižne klasike. Od preprostih modelov puloverjev, ki predstavljajo enega izmed brezčasnih kosov, do trendovskih kosov, ki se spreminjajo iz sezone v sezono, je kašmir eden izmed materialov, h kateremu se vedno radi vračamo.

Poleg tega, da je zaradi svojega prestižnega videza zaželen v vsaki garderobi in modni kombinaciji, je kašmir vredna naložba tudi zaradi udobja in mehkobe.

Čeprav danes kašmir povezujemo s čudovitimi puloverji, brezrokavniki, plašči in šali, je bil že od nekaj veliko več. Njegova zgodba se je začela na gorovju osrednje Mongolije, kjer so skozi stoletja prebivale Hircus koze, katerih dlaka je bila neizmerno mehka in topla.

Že v 14. stoletju so ljudje uporabljali njihovo volno za izdelavo toplih oblačil in odej, ki so jim olajšali preživetje v hladnih himalajskih zimah.
Stoletja kasneje pa je kašmir začel svoj pohod proti Evropi in Ameriki. S pojavom Britanskega imperija in svetovne trgovine v 18. stoletju, je kašmir postal eden izmed najbolj priljubljenih materialov v omarah aristokracije in si tako pridobil status prestiža.

Kot sinonim za visoko modo, dober okus in razkošje, ki si ga privoščijo le redki, je kašmir ostal rezerviran za visoki sloj še desetletja po prihodu v Evropo in Ameriko. Podobno preobrazbo je doživela tudi sama proizvodnja kašmirja, ki se je iz mongolskih planin preselila v Francijo, Italijo in Škotsko. V 80-th letih prejšnjega stoletja je kašmir stopil v visoki svet mode in modnih hiš, ki so ponovno potrdile njegov visoki status, rezerviran izključno za elito.

V zadnjih dvajsetih letih so high street modne znamke popolnoma spremenile modni svet. Spremembe, ki jih iz sezone v sezono prinašajo znane high street modne znamke, niso spremenile le način razmišljanja o modi, ampak tudi način, kako jo nosimo. Prestižni kosi so danes izdelani iz cenejših materialov in tako dostopni širši populaciji.

Čeprav je kašmir zaradi specifične izdelave ohranil status prestiža, so high street znamke našle rešitev, zaradi katere je kašmir lahko ohranil ceno znotraj njihovih okvirjev. Kombinacija kašmirja s cenejšimi materiali je bila rešitev, zaradi katere so modne znamke lahko ustvarile elegantne in na otip mehke kose za nizko ceno.

Danes je kašmir še bolj razkošen in dostopen in če želite svoji jesenski garderobi dodati razkošnejši pridih, smo v high street ponudbi našli nekaj najlepših kosov.

Za konec naj samo še dodamo, da ste pri vzdrževanju zelo previdni in se držite navodil na etiketah, ki svetujejo ročno pranje na največ 30 stopinjah.

Zara

Zara

Massimo Dutti

Massimo Dutti

H&M

H&M

 

Foto: Zara, Massimo Dutti, H&M, Instagram


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam