fbpx

Zakaj so se high street modne znamke začele obračati k ženskam nad 40 let?

Izbor urednice, Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Prva stran

High street velikani spreminjajo pravila igre in puščajo zelo malo prostora za manjše znamke.

Medtem ko se oglaševalski oddelki modnih znamk borijo, da zadovoljijo pričakovanja millenium in Z generacije, se na drugi strani ustvarjajo novi trendi, ki se obračajo na bolj resne stranke. Ko je pred meseci Zara predstavila kampanjo Timeless (Brezčasnost) z modeli, starejšimi od 40 let, so jo mediji in družbena omrežja pričakali z ovacijami.

 

Serijo fotografij so spremljali video posnetki, v katerih so ženske spregovorile o svojem življenju, izkušnjah, letih in vsem, kar so jim le-ta prinesla. Ta kampanja za modno industrijo ni bila nikakršen precedens, ampak preprosto oglaševalsko orodje, s katerim so resne kupce napeljali na svoj mlin. Če so ciljna skupina ženske, stare nad 40 let, potem jim morate ponuditi vabljivo zgodbo, ki se jih bo dotaknila, s katero se bodo lahko poistovetile in izdelek, ki jih bo zadovoljil.

Zari je to uspelo in njihova zgodba se je razširila po vseh svetovnih medijih kot pozitiven primer pristopa k ženskam.

Tako kot se je v medijih menjalo dojemanje žensk in njihovih let ter na koncu tudi opredelitev ženskega sloga, prilagojenega letom, tako so se high street modne znamke odločile vstopiti v segment uspešnih, finančno neodvisnih žensk, ki jim ni težava odšteti za Zarin plašč 280 evrov, če je narejen iz kakovostnih materialov ter privlačnega videza. Zakaj bi torej Zara dopustila, da jim to ciljno skupino odvzame konkurenca, da se oblačijo v modne znamke srednjega razreda, kjer bodo pustile dober del svoje plače?

V svetu high streeta obstaja jasna kategorizacija modnih znamk. Ženska v svojih 40-ih težko v Bershki najde kos zase in ga po vsej verjetnosti kupila v Massimu Duttiju. Zara se počasi, a vztrajno vzpenja, najprej s kolekcijo Studio, zdaj pa skozi Timeless. Trend smo opazili tudi pri znamki Oysho, ki je pred kratkim predstavila kolekcijo Ageless. Kolekcija temelji na klasičnih kosih, kot so pletenine, obleke in hlače, izdelane iz odličnih materialov. Cene so seveda nekoliko višje, vendar jih njihova kakovost popolnoma opraviči.

H&M svojo strategijo pristopanja zrelejši generaciji gradi s pomočjo znamke Arket, ki so jo predstavili septembra kot jasen korak k resnejšim strankam. V Arket bo zelo težko vstopil član milenijske generacije, saj je modna znamka prilagojena kupcem, ki vedo, kaj hočejo in vedo, zakaj plačajo več. Ob tem ne moremo niti mimo COS-a, ki je na trgu že kar nekaj let in simbolizira skandinavski minimalizem.

Arket

Strategija, ki jo trenutno uporabljajo high street modne znamke bi lahko škodovala znamkam srednjega cenovnega razreda, ki že tako težko sledijo trendu hitre mode. Pred leti ženske niso obiskovale high street trgovin v iskanju kakovostnih kosov, obiskovale so jih zaradi«cunjic«, ki so sicer videti lepe, njihov rok trajanja pa tako ali tako ne bo trajal dlje od ene sezone in na koncu brez slabe vesti končal nekje na dnu omare. Kakovostnejše kose, obutev in torbice so kupovale v trgovinah srednjega cenovnega razreda, ki so kupce zadrževale s klasičnimi kosi, ki so vedno potrebni.

Danes bo zrela ženska lahko v Zari ali Arketu kupila odličen kašmirski pulover, usnjene čevlje ali jakno, ki jih bo nosila še leta. S to potezo high street modne znamke ponovno spreminjajo pravila igre in puščajo zelo malo prostora za manjše znamke.

 

Bitka za kupce je tako rekoč že vnaprej dobljena in, uganili ste, Zara vodi z 1:0.

 

Foto: Zara


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam