fbpx

Zakaj se začnejo moški po 40. letu čudno obnašati?

Fit, Izpostavljeno, Odnosi

Izgubljen seksualni gral, ki se ga iz mladosti dobro spomnijo, skušajo moški na vsak način spet najti. Okolici hočejo dokazati, da so še potentni, pa čeprav včasih na smešne načine.

Nihče ne more oporekati naslednjim dejstvom: ljudje se rodimo, odrastemo in sčasoma umremo. Vsaka doba ima svoj čar, a obenem omejitve. Nemogoče je iti proti naravi in od ljudi med 45. in 65. letom starosti (to se šteje za obdobje ‘srednjih let’) pričakovati enako moč, učinkovitost in mladostno lepoto, kot od 20- in 30-letnikov.

Številne ženske, ki ‘dajo nekaj nase’, takih je vse več in ne zgolj med slavnimi, so lahko med 45. in 65. letom videti fenomenalno, njihova telesa so v vrhunski kondiciji, njihova spolnost je šele po 40. letu na vrhuncu. Zdi se, da so si ženske in moški v ‘zrelih letih’ med 45. in 65. letom preprosto različni. Kar velik delež moških se namreč po 40. letu zanemari ali pa – pade v ‘drugo puberteto’.

Ne glede na raziskave, ki tozadevno govorijo v prid enemu ali drugemu spolu, gre za obdobje, ki je za večino žensk ter moških najbolj ustvarjalno in plodno, zlasti na področju kariere. Telo je v celoti razvito, možgani prav tako in stanje je – pri zdravih ljudeh – stabilno. Možgani prav v tej dobi dosežejo najvišji plato delovanja in umskih zmožnosti.

Postopno upadanje ravni nekaterih hormonov pri moških v omenjeni starosti, kot sta testosteron in androgen, pa utegne okrniti moške umske sposobnosti. Naraven proces odmiranja in regresije možganskih celic le še pospešijo bolezenska stanja, denimo visok krvni tlak, sladkorna bolezen (diabetes) in nekatere genetske bolezni ter škodljivi okoljski vplivi.

Tudi spolna zmožnost oziroma seksualna potenca – ta nesporen simbol moškosti – začne pri moških po 40. letu upadati! Moški bodo opaženo na vse kriplje zanikali in celo skušali z včasih bizarnimi dejanji dokazati okolici nasprotno, a žal gre za naraven, organski proces. Nekateri moški se z manjšo spolno zmožnostjo (ki je ne spremlja nujno manjša želja po seksu) nekako sprijaznijo. Moči, ki so jim ostale, zdaj raje preusmerijo v gradnjo poslovnega uspeha, v uresničitev nekoč opuščenih ambicij, v športanje in odkrivanje novih hobijev… bolj občutljive duše pa se zatečejo k meditaciji ali po tolažbo v cerkev!

“Hmmm, potenten 30-letnik, ki ga kar razganja od pohote, bi me že znal potešiti!”

A zgoraj našteto je le šibek podzavesten poizkus močnejšega spola (trdijo znanstveniki, ne na našem uredništvu, op.), da bi okolici dokazal, kako njegova moč in zmožnost, tudi spolna, z leti niti slučajno ne usihata. Moški teh let je idealen bodoči kupec dragega, novega in hitrega športnega avtomobila, medtem, ko so ženske nad 40+ že dolgo tega ugotovile, da se v novih, drugačnih časih, za ‘milfe’ zagreto zanimajo spolno potentni mladeniči v starosti 30 let in še mlajši. In še športnega avta ne rabijo, da zapeljejo mlade snubce: dovolj so čipkast negliže, visoke pete in s telovadbo vzdrževana fit postava!

Ubogi moški! Tako, kot pri ženskah, je tudi pri njih krivo upadanje hormonov. Slednje pri ženskah vodi v menopavzo, moški pa začno izgubljati lase, dobivajo trebuh, se redijo in ‘korenjak’ se jim ne ‘dvigne’ več, kot se je včasih, še celo trd je bistveno krajši čas.

Izgubljeni seksualni gral, ki se ga iz mladih let odlično spomnijo, skušajo moški na vsak način spet najti, ter dokazujejo moškost in potentnost denimo s flirtanjem z mladimi puncami. Včasih je to sprejemljivo, drugič se izmuzne nadzoru. Letanje za dvajsetletnicami, ki bi jim lahko bili oče, bo moške srednjih let pripeljalo le do tega, da dobijo oznako ‘pohoten starček’, včasih od taistih mladenk, ki starejše (in materialno preskrbljene možake) večinoma le izkoriščajo za ‘sugar daddyje’.

Nekateri moški srednjih let pri zasledovanju ‘kikel’ izgubijo vso pamet in presojo, zaradi pol mlajših žensk in deklet se začno drugače vesti, oblačiti, poslušati sodobno glasbo, hoditi v nočne klube, kjer se slinijo po mladem mesu in okolico nadvse zabavajo z nenadno spremembo, ki žal deluje patetično in smešno.

Seveda ‘znova rojeni mladeniči’ prijatelje in znance hitijo prepričevat, da se jim še nikoli ni tako dobro godilo (kljub nastajajoči pleši in rastočim kilogramom) in da mora moški pač zagrabiti vsako priložnost, da še katero ‘položi’. A naj še tako spretno lažejo drugim in sebi, naravi ter njenim zakonitostim pač – ne morejo uiti.

Če ste srednjih let in vas mikajo mlade punce ali več njih (kar je bojda normalno, moški so, menijo taisti znanstveniki, po naravi poligamna bitja in ženske, ki temu nočejo verjeti, zgolj slepo tiščijo glavo v pesek), si le dajte duška. A izbruh ‘krize srednjih let’ naj za okolico ne bo preočiten, da se vam ne bodo vsi posmehovali, v kakšno karikaturo samih sebe se spreminjate. Poročeni moški naj še posebej pazijo, da zaradi mlade zajčice ne izgubijo ljubeznive in fit žene ter še polovice svojega premoženja, razen, če sta se z boljšo polovico že dogovorila, da si tudi gospa 40+ lahko privošči 28-letnika…

 

D. S., povzeto po Fox News

Foto: Ask Men, Live About, Fox News, Date Like a Grown Up, The Box Mag, The Sun


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam