fbpx

Zakaj se ženske, ki v odnosu pričakujejo več, ne smejo sprijazniti z manj!

Lifestyle, Odnosi, Prva stran, Zanimivosti

Izbira napačnega partnerja vam lahko za vedno uniči življenje. Kako se izognete tej napaki?

Včasih se zdi, da ženske več časa namenijo iskanju pravih čevljev v spletni trgovini, kot partnerski zvezi, v katero se podajo. Preveč se jim mudi, skočijo v zvezo s prvim, ki pokaže količkaj interesa zanje, zavežejo pa se, še preden imajo priložnost osebo zares spoznati.

To je podobno igranju ruske rulete in ta se ponavadi slabo konča. Čeprav smo vsi čustveno zdravi posamezniki željni ljubezni, je biti v nesrečni zvezi ali kvazi zvezi precej huje, kot biti kakovostno sam. Izbira napačnega partnerja nam lahko za vedno pokvari življenje in nas usmeri na popolnoma napačno pot, v slepo ulico, iz katere je čez leta še veliko težje najti izhod.

Pravi partner vam bo pomagal, da boste postale najboljša verzija samih sebe, medtem ko bo slab partner oziroma napačen partner iz vas izbezal najtemnejše in najbolj (samo)destruktivne plati vašega značaja. Ne slepimo se: ljudje smo narejeni za biti v dvoje. V paru biti je tudi veliko lepše, kot biti sam, ne glede na še tako zadovoljujočo kariero ali izpolnjujoče hobije. Prelepo je priti domov k nekomu, ki ga imamo neskončno radi in z njim deliti podrobnosti svojega dne ter se smejati (ali tolažiti) ob prigodah drugega.

Vsaka lepota, ki smo ji v dnevu opazili, se podvoji, vsaka smola ali nesreča s pravim partnerjem prepolovi. Seveda, obstajajo tudi ljudje, ki so nadvse radi sami in si tudi želijo ostati sami, a njim pač ni namenjen ta članek. Dober partner vas bo podpiral, ob napačnem se boste počutile veliko bolj osamljene in nesrečne, kot če bi bile zares samske in se obdale z družbo domačih ljubljenčkov ali pravih prijateljev.

In zakaj ženske potemtakem še vedno silijo v razmerja, ki jih ne bodo osrečila? Zakaj se sprijaznijo z manj, ko pa bi morale zase zahtevati največ in najboljše? Poavadi gre za večplastne zadeve:

  • pritisk družine in/ali prijateljev, da se je končno treba ‘ustaliti’ in preiti v dvojino. Sami imajo ponavadi urejeno (ali vsaj navidezno delujoče) razmerje in zato tudi vas silijo, da naredite enako, večinoma z dobrimi nameni, ker jih skrbi za vas, da ne boste osamljeni. Če pa ste že v zvezi, potem vas starši silijo, da si nadanete poročni prstan, ker ‘vam bo sicer moški zbežal’. To zastarelo prepričanje bo, upajmo, izumrlo skupaj z generacijo, rojeno pred drugo svetovno vojno.
  • biološka ura: čutite, kot da se vam čas izteka, da je sedaj pravi čas za materinstvo. Posebej, če ste že dopolnile 35. leto in ste še vedno brez partnerja in/ali otroka, se vam zdi, da v daljavi gledate zadnji vagon zadnjega vlaka, ki je zapeljal s perona. A kdo pravi, da je otroka sploh treba imeti za resnično izpolnjujoče življenje? In zakaj ravno svojega, biološkega, ko pa kup sirot po svetu kliče očeta in mater ter bi posvojitev popolnoma spremenila njihovo nesrečno usodo?
  • podobno je z naslednjim strahom, ki si ga bo redko katera med nami upala priznati: menimo, da smo sedaj ‘še kar v redu’ za pogledati, a da nam z leti ‘vrednost’ na sceni zmenkov upada. Zato nekatere ženske storijo veliko napako, da se po določenem obdobju samskosti (ali po ločitvi), zatečejo v objem prvega, ki jim je kolikor toliko všeč, one pa njemu. Odkod ta strah? Vsakdanje življenje nam kaže, da nekateri pravo ljubezen spoznajo šele v domu za ostarele. Nikoli ni prepozno, da spoznate tistega, ki vas bo zares osrečil, ne samo na pol ali na četrt.

  • grozljiv pritisk zabavne industrije: vse tiste obupne popevke, ki govorijo o pomenu ljubezni in romantike; vsi tisti pocukrani romantični filmi, ki vas spravljajo v jok ali smeh in vam prišepetavajo, da ste brez Njega izguba ter popolna nula. Tudi tradicija na sploh nam skuša dopovedati, da smo nekaj vredne samo, če si nas moški  želijo. Zato vse te bedarije same sebi prevedete kot: če sem samska oziroma brez moškega, sem najbrž neprivlačna ter nevredna ljubezni.
  • zaslepijo vas čustva in močna privlačnost potencialnega partnerja: s tem moškim se imata čudovito, zabavata se in res močno vas privlači. Tudi vi njega, a morda samo na spolni ravni. Zato spregledate vse njegove negativne plati in opozorilne znake, da za vas ni pravi. Ne prepriča vas niti to, da vam že od začetka pove, da si z vami ne želi resne zveze ali da nima enakih pričakovanj v zvezi kot vi (na primer glede otrok in skupne prihodnosti). Tudi kasneje, ko je očitno, da vas ne spoštuje, da vas vodi za nos ali z vami ravno malomarno, morda celo grdo, ne odnehate in mislite, da ga lahko spremenite. Dejstvo je, da ga ne boste. Stran od takega moškega, da se vam bo dobesedno kadilo za petami!
  • odvisnost: menite, da potrebujete moškega zato, ker sami ne znate biti (bolje rečeno: nočete biti) samostojni in stati na svojih nogah. Od moškega pričakujete, da vas bo oskrbel finančno ali čustveno. Morda menite, da – tako, kot smo že zapisali zgoraj – brez moškega niste nič vredni.

Ključno je, da vse naštete predsodke in pomote premagate ter začnete graditi svojo samozavest. Zelo verjetno je, da imate po razhodu z neustreznim partnerjem, ki vam je samo jemal energijo ter vas onesrečeval, še precej slabšo samopodobo in manj samozavesti, kot takrat, ko ste vstopile v zvezo z njim, najsi je bila resna ali zgolj priložnostna.

Spoznati morate svojo vrednost in postati same sebi najboljši ‘ljubezenski partner’, kot ga še niste imele. Naj zveni še tako popfilozofsko, potegnjeno iz omarice za samopomoč, res drži naslednje: šele, ko se boste imele najraje od vseh, ko boste čutile močno in vseobsegajočo ljubezen do sebe (kar nikakor ni enako egoizmu), boste v svoje življenje pritegnile osebe, ki vas bodo sposobne enako ljubiti.

Vsi odnosi so, čeprav to neradi priznamo, navsezadnje samo ogledalo našega odnosa do samega sebe. Če se ne spoštujemo in ne cenimo, še manj pa ljubimo, kako bomo lahko sploh pritegnili nekoga, ki nam bo vse to ‘nadomestil’ z enim čarobnim zamahom? Nasprotno, v svoje življenje bomo s slabim odnosom do sebe ali s čakanjem na ‘rešitelja’ privabili samo še več nesreče, razočaranja ter gorja.

Vsem, ki so na tem področju začetniki, tako kot sem bila nedavno tega tudi sama, priporočam knjigo hrvaškega avtorja Brunota Šimleše z naslovom ‘Ljubeznoslovje’. V njej boste tudi izvedeli, kako pritegniti pravo osebo v svoje življenje, ko bo čas za to. In drži, ne boste je pritegnili, dokler ne boste najprej ‘porihtali’ sebe! Zdaj pa še odgovorimo na vprašanje iz naslova članka: zakaj se ženske, ki pričakujejo več, v odnosu ne smejo sprijazniti z manj?

Odgovorov je kar nekaj: ker boste tako same sebi kradle dragocen čas, ki ga zabijate v napačni zvezi ali taki, ki vas onesrečuje, čas pa ima to zoprno lastnost, da se ne vrne; ker veste, da ste vredne več in se ne boste zadovoljile z ljudmi, ki vas ne spoštujejo, cenijo, vam lažejo, vas varajo ali celo manipulirajo z vašimi čustvi, da od vas v zameno nekaj dobijo (ponavadi seksualno zadovoljitev ali pa družbo, ker ne znajo biti sami); ker vam bo slaba zveza požrla vso energijo in živce, raziskave pa potrjujejo, da se dolgotrajno psihično nezadovoljstvo z leti odrazi celo kot čisto prava bolezen na fizičnem nivoju. V vsakem primeru, tudi če ne bo tako drastičnih posledic, pa vam bo napačna zveza spodkopala samospoštovanje.

Če torej pričakujete in hočete poroko, iz tega pa ni nič in slutite da nič ne bo; če ste z njim samo zato, ker se bojite, da si česa boljšega ne zaslužite oziroma nimate ‘sreče’, da bi to dobili; če ste v zvezi samo zato, da ne bi bile same; če bi vi imeli otroke, on pa ne; če ste ve pripravljene na resno zvezo in popolno predajo, on pa bi imel samo nekaj priložnostnega, status ‘prijatelja z ugodnostmi’ ali pač nekaj površnega brez globine, ker še ni pripravljen na zvezo; če ugotovite, da se vajine vrednote temeljno razlikujejo in da se ob njem počutite slabše, kot tedaj, ko ste bile samske… Vse našteto je resnično znak za preplah in dokaz, da ste zaradi strahu, trme ali napačnih miselnih vzorcev pristale na manj, kot si zaslužite.

Čas je torej, da sprejmete odgovornost za svoje življenje, naj bo to še tako težko. Odidite iz napačne zveze in se ne ozirajte več nazaj. Ne sprejemajte od njega drobtinic, ko pa ste mu ve vsak dan pripravljene ponuditi pečenko, na roke naštrikan pulover in še torto na pladnju. Ne plazite se za moškim, kot da je zadnji predstavnik svojega spola na svetu, ker ni. Zdaj si bomo stavek sposodili kar pri moških samih: v morju je še ogromno rib! Najbrž še veliko bolj slastnih in hranljivih, kot je bil on, ker ste ob njem v resnici hirale.

Z manj se ne smete sprijazniti, ker preprosto ste vredne več in to morate najprej ozavestiti, potem se bodo rešitve ponudile same. Zagotovo ne čez noč, sčasoma pa gotovo. Zavedajte se svoje vrednosti, pa ne samo na ljubezenskem področju, ampak tudi, ko gre za kariero ali odnose z ljudmi na sploh. Vejemite, da si zaslužite najboljše in to bo sčasoma tudi prišlo v vaše življenje. Odločite se za to filozofijo – ne jutri ali naslednji teden, pač pa kar danes, takoj, ko boste zaprle ta članek. Šele ko boste sposobne reči ‘ne’ slabemu, boste pripravljene za (naj)boljše.

 

Foto: The Ladies Coach, The Love Compass, Thought Catalogue, Shape Mind Soul


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam