fbpx

Zakaj ženskam nehati govoriti, kako naj se oblečejo

Lifestyle, Lifestyle, Moda, Prva stran, trend, Zanimivosti, Ženska moda

O svojem telesu odločamo sami – tako naj velja tudi za slog oblačenja!

Tako morje različnosti, kot ga srečujemo na cestah, a še vedno se včasih zmrdnemo ter osuplo gledamo za njo, če ima nenavadne čevlje z velikimi pentljami. Nekateri se oblečejo samo zato, da ne hodijo goli naokoli, medtem ko se drugi posvečeno ukvarjajo z vsako podrobnostjo svoje garderobe – tako pač je. Medtem ko nekateri slepo sledijo trendom, drugi pa iščejo vzore, tretji ne vedo niti tega, kaj jim najbolj pristoji.

Pa vendar živimo sedaj v popolnoma drugih časih. Zato je kar malce nenavadno, da se v vsem tem obilju možnosti in videzov, ki se pojavljajo okoli nas, še vedno borimo s predsodki in ljudi ocenjujemo na podlagi njihovih oblačil, v smislu pregovora, da obleka naredi človeka.

Po drugi strani pa poznamo latinski pregovor, ki pravi, da se o okusih ne razpravlja. Nekatere ženske so odštekane in nosijo v javnosti svileno pižamo skupaj s supergami. Druge bi nadele obleko z bleščicami tudi za v službo. Seveda obstajajo delovna mesta, kjer je ‘dress code’ predpisan, vključno z višino petk na salonarjih (o čemer je tekla razprava celo v britanskem parlamentu zaradi diskriminacije žensk na delovnem mestu), predvsem gre za funkcije v bančništvu, sodstvu, javni upravi in tako naprej.

A že kratek pogled v slovenski parlament razkrije, da si recimo gospe poslanke ustrezno garderobo za Državni zbor, tudi, ko vedo, da se seja prenaša neposredno preko televizije (morda pa ravno zato?), predstavljajo čisto po svoje. Ena je v tesni oblekici, iz katere kipijo prsi, druga je oblečena, kot da gre na premiero Labodjega jezera, skupaj s slavnostnim šalom z bleščicami okoli vratu, tretja po opravi spominja na zlata 50. leta, četrta na skupek nedefiniranih stilov oblačenja… Pa kaj potem? Pravzaprav bi nas moralo zanimati, kako naše interese določena poslanka zastopa in kako se odloča s pritiskom na gumb ali s sodelovanjem v razpravah, ne pa, kaj nosi in kako, ali je obleka na njej pretesna ali preširoka. Kaj šele, ali mi sami menimo, da je neokusna.

Kritike drugih imajo več zveze z njimi samimi, kot z nami, ki smo nekaj oblekli. Ljudje radi popredalčkajo druge ljudi, saj je tako lažje, kot razmišljati o resnični kakovosti človeka, o njegovih vrednotah in osebnosti. Ker pa je obleka praktično prva stvar, ki jo na drugem opazimo, takoj padejo pripombe, ki jim lahko mirno rečemo stereotipi.

Za žensko, ki nosi cvetlične vzorce, bomo avtomatično sklepali, da je romantična, za žensko v športno obarvanih oblačilih, da se v prostem času posveča samo telovadbi, medtem ko je tista v mini krilu in visokih petkah označena za ‘lahko’ in prostaško. Točnost takih razmišljanj in posploševanj je dokaj vprašljiva. Če neka posameznica rada poudari svoje telo in z njim izrazi seksualnost, to še ne pomeni, da ima v glavi kaj manj od tiste, ki se vse življenje oblači konzervativno ali pa da določene službe ni sposobna opravljati.

Na koncu koncev izbor naše obleke ni nujno povezan s tem, kako se počutimo. Garderoba, ki jo nosimo, niti slučajno ne da celotne slike o nas samih, kdo smo, kaj počnemo, ali po čem hrepenimo. V vsakem od nas se skrivajo številne plati in prepletajo različni vidiki osebnosti. Nekdo je lahko res športnik od nog do glave, pa je korumpiran, moralno vprašljiv ali čustveno labilen.

Naša identiteta ni samo obleka, ta je samo eden od načinov izražanja našega trenutnega razpoloženja. Le kako to, da se moramo še leta 2017, ko obstajajo že turistični izleti v vesolje, ko je znanost napredovala do mere, kakršne si nismo mogli pred 20 leti še niti predstavljati, še vedno pogovarjati o predsodkih, povezanih z načinom oblačenja? Kako to, da ženske še vedno ocenjujemo po dolžini njihovih oblačil ali zakritosti telesa kot v srednjem veku ali viktorijanski dobi? Čas je, da se vsi skupaj sprostimo, zadihamo in pustimo drugim svobodo, da so, kar so, vključno z izborom svojih oblačil in zunanjega videza na sploh.

 

Foto: Harper’s Bazaar, The Impression, Rebel Circus, Pinterest, Reinvent Yourself, Vogue


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam