Zanimiva dejstva o srcu, ki jih morda ne poznate

21. september 2021
Zanimiva dejstva o srcu, ki jih morda ne poznate

Zanimiva dejstva o srcu, ki jih morda ne poznate

21. september 2021
Avtor: Profimedia

Srce je najpomembnejša mišica v našem telesu, velika kot v pest stisnjena dlan. V eni minuti srce odraslega človeka utripne približno 75-krat, kar pomeni okrog 108.000-krat v enem dnevu. Dnevno prečrpa kar 7000 litrov krvi in tako s kisikom oskrbuje vse druge organe v telesu. Zato ga velja ohranjati zdravega in zanj vse življenje dobro skrbeti.

Srce je votel mišični organ, ki ga mišična stena, imenovana pretin, deli na levo in desno polovico. Sestavljeno je iz levega in desnega preddvora ter levega in desnega prekata. Sestavni del srca so še štiri srčne zaklopke in žile. Glavna srčna žila oziroma glavna arterija se imenuje aorta, iz nje se razcepita leva in desna koronarna arterija, ki se nato še naprej razvejeta v drobnejše krvne žile.

Srce utripa povsem samo, brez naše volje in zavesti. Pravilno, ritmično delovanje srca je preplet več med seboj natančno usklajenih postopkov v telesu, tisto, kar je glavno gonilo utripanja, pa so električni impulzi. Zaradi njih srce utripa tudi, če je odstranjeno iz telesa, a le če dobiva ustrezno zalogo hranil (kisika).

Avtor: Profimedia

❤️ Tisto, kar povzroča zvok bitja srca, je odpiranje in zapiranje srčnih zaklopk, ki niso nič večje kot kovanec za 50 centrov.

❤️ Srce odraslega človeka sicer utripne med 100.000- in 115.000-krat dnevno, odvisno od posameznika. V povprečju pa naj bi srce odraslega utripnilo 75-krat na minuto. In še dodatna zanimivost: žensko srce menda bije malenkost hitreje kot moško, piše portal Healthline.

❤️ Srce odraslega tehta med 250 in 350 grami. Veliko je kot v pest stisnjena dlan, čeprav je lahko srce dobro natreniranih športnikov zaradi učinkov intenzivne vadbe nekoliko povečano.

❤️ V enem dnevu prečrpa kar 7000 litrov krivi in čeprav mnogi mislite, da se nahaja na levi strani prsnega koša, je pravzaprav pozicionirano na sredini. Res pa je, da je največji del srca pomaknjen nekoliko bolj na levo stran prsnega koša, zato se ga bolj kot na sredini čuti na desni strani.

Avtor: Profimedia

Srčne bolezni prisotne že od nekdaj

❤️ Portal Healthline piše tudi, da sega prvo odkrito srčno obolenje več tisoč let v preteklost. Odkrili so ga pri 3500 let stari egipčanski mumiji.

❤️ Tudi prva operacija srca je bila opravljena pred skoraj 130 leti. 1893. jo je namreč opravil ameriški zdravnik Daniel Hale Williams, ki je bil eden redkih temnopoltih kardiologov tistega časa.

❤️ 65 let kasneje, leta 1958, pa je bil v človeško telo vstavljen prvi srčni spodbujevalnik.

Avtor: Profimedia

Kako poskrbeti za zdravo srce?

Na svoje srce moramo paziti in zanj skrbeti vse življenje. Tudi če ste še mladi in tudi če nimate nobenih težav. Največ boste zanj naredili z naslednjim:

  • Poskrbite za redno telesno aktivnost. Vsaj trikrat tedensko se lotite intenzivnejše vadbe, pri kateri se pospeši srčni utrip in pospeši delovanje krvnega obtoka.
  • Jejte zdravo. Hrana, ki maši žile in vodi v mnoge srčno-žilne bolezni, v skrajnem primeru pa lahko tudi infarkt, naj se na vašem krožniku znajde le občasno. Sicer pa naj bo vaš jedilnik sestavljen iz beljakovin z malo maščobe, polnozrnatih živil, sadja in zelenjave. Omejite tudi vnos sladkorja in soli.
  • Znebite se slabih navad. Kajenje, prekomerno uživanje alkohola in stres so veliki sovražniki zdravega srčno-žilnega sistema.
  • Uživajte prave snovi za podporo srcu in ožilju. Pri nemotenem delovanju srčno-žilnega sistema dokazano igrajo pomembni vlogo tudi snovi, kot so omega-3-maščobne kisline in  koencim q10. Oboje lahko organizmu zagotovite v obliki prehranskih dopolnil.

Avtor
Piše

Eva Doljak

Style. Več novic