fbpx

Zapečateno s poljubom

Lepota, Novice

Približuje se valentinovo, ko največkrat pomislimo na ljubezen, prikupno kičaste plišaste igrače, zapeljivo spodnje perilo in poljube.

popolni poljub

Ne glede na dejstvo, da je praznik zaljubljencev v zadnjem času postal predvsem prodajno naravnan, imamo še vedno najrajši, če nam ljubljena oseba ta dan podari nešteto poljubov.

Pa ste se kdaj vprašali, kdaj se je pojavil prvi poljub in kako je postal sinonim za ljubezen in intimnost? To je zanimalo tudi nas, zato smo malce pobrskali po zgodovini.

Prvi poljub je najslajši

Nekateri so prepričani, da je zibka modernega romantičnega poljuba Indija, kjer naj bi se razvil iz starodavnega običaja “delitve sape”. Prvi dokazi o poljubljanju so ohranjeni na zgodnjih indijskih kipov. Antropolog Vaughn Bryant pa je prepričan, da je poljub, kot izkaz ljubezni na zahod prinesel Aleksander Veliki po osvojitvi Indije 326 let p.n.š. Kljub temu da naj bi poljub izviral iz Indije, ga prav tam še danes obravnavajo za zelo zasebno stvar, zato je v nekaterih delih države, poljubljanje na javnem mestu nespodobno in vas zradi tega lahko celo zaprejo.

Zapečateno s poljubom

Če grško-rimski imperij ni izumil modernega poljuba, so ga Italijani in Grki nedvomno izpopolnili, kar ni nikakršno presenečenje, saj so Italijani znani po pozdravih s poljubi na lica. Pravzaprav je poljubljanje ena izmed njihovih največjih zapuščin. Za Rimljane je bil poljub izpopolnitev tako družbenih, političnih in pravnih namenov. V dobi razširjene nepismenosti so se podpisovali s črko X ter jo poljubili, da je dogovor postal pravno zavezujoč. Opazili boste lahko, da je ta relikt iz rimskega imperija še vedno prisoten v splošni rabi. In tako kot je vojska Aleksandra Velikega prinesla poljube v naše kraje, so kasnejši evropski osvajalci in raziskovalci to navado prenesli po celem svetu med različne kulture.

Poljubljanje z jezikom

Francozom se lahko zahvalimo za veliko stvari – za palačinke, antibiotike, šilčke, vendar pa tako imenovani francoski poljub ne spada med francoska odkritja. Francozi pravzaprav niso imeli niti glagola za najbolj strasten poljub, saj so ga v slovar dodali šele pred nekaj leti. Pred tem slengovski izraz galocher, ki pomeni poljubljanje z jezikom, ni bil uradno priznan. Kot bi pričakovali od Francozov, jim to ni preprečevalo, da ga ne bi na veliko uporabljali. Izraz Francoski poljub naj bi v angleško govoreči svet prinesli Britanci in Američani po drugi svetovni vojni, ko so vrnili iz Evrope.

Drgnjenje nosu

Charles Darwin je prvi opozoril, da poljubljanje ni praksa v čisto vseh kulturah. V njegovi knjigi The Expression of the Emotion in Man and Animal, je zapisal, da je v določenih delih sveta poljubljanje zamenjano z drgnjenjem nosov. Zgodnji raziskovalci Nove Zelandije so opazili, da so Maori skupaj pritisnili nos in čelo kot obliko pozdravljanja.

Brez besede

Ker je bilo poljubljanje na ustih ocenjeno kot spolni odnos in zato potisnjeno v spalnico, so prvi evropski raziskovalci domnevali, da se Japonci niso nikoli poljubljali. Pravzaprav Japonska do nedavnega sploh ni imela besede za poljub, kar je precej dober kazalnik, da je praksa poljubljanja precej nov pojav.

V tridesetih letih prejšnjega stoletja je bilo poljubljanje v javnosti šokanten spektakel. Ko je bil v Tokiu razstavljen kip Augusta Rodina Le Baiser (poljub), je ostala skrita za bambusovim zaslonom, da bi se izognili žaljenju javnosti. Danes Japonci opisujejo poljubljanje kot kisu – izposojeno iz angleščine in počasi postaja bolj sprejemljivo v javnosti, tako v umetnosti kot tudi med mlajšimi pari.

Glede na raznolikost in vseprisotnost poljubljanja po vsem svetu je zelo verjetno, da imamo prirojeno željo po poljubih. Tudi če je ta gesta zakoreninjena v naši evolucijski preteklosti, pa jo bistveno oblikujejo naše družbene norme in običaji.

Ne glede na to, da globalizacija nadaljuje svoj pohod se zdi, da sodobni romantični poljub ostaja – in to morda ni slaba stvar. Ne glede na njegov izvor so nedavna poročila pokazala, da poljubi ponujajo številne nepričakovane koristi. Tisti, ki se redno poljubljajo, uživajo močnejši imunski sistem, poročajo o večji sreči in nižjih stopnjah stresa v primerjavi s tistimi, ki tega ne počnejo.

Torej, kjerkoli že ste, se opogumite in delite poljube. Dobro je za vas! Poskrbite le, da ne kršite nobenih lokalnih zakonov 🙂

Podarite si popolne ustnice, ki kličejo po poljubu

Zaobljene, čvrste ter polne ustnice so značilne za mladosten in ženstven obraz. Obrazno tkivo pa žal z leti  izgublja naravno vlažilno snov – hialuronsko kislino, zato vam na pomoč lahko priskočijo v Estetski kliniki Medved Višnjar

S pomočjo polnil vam v posegu, ki traja le 30 minut, ustvarijo čudovito obliko ustnic, hkrati pa napnejo tudi nežno kožo, ki izbriše nadležne navpične gubice nad zgornjo ustnico.

Poseg je skoraj neboleč, učinek pa je viden takoj in traja med 12 – 18 mesecev. Po posegu je, zaradi možne otekline, priporočljivo uporabljati hladilne gele, intenzivnejše poljubljanje pa bo moralo počakati kakšen dan.

Da bodo vaši valentinovi poljubi še slajši, vam v Estetski kliniki Medved in Višnjar ponujajo čisto posebno in sladko valentinovo ponudbo za oblikovanje ustnic z uporabo polnila Belotero. 

Vas zanima? Pošljite jim sporočilo ali pa jih pokličite na telefonsko številko

031 858 905.

Foto: Pinterest, marrymetampabay.com, Getty, promo


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam