fbpx

Zapira se slavna francoska modna hiša, ki jo je oboževala Audrey Hepburn

Moda

Prejšnji teden je v modnem svetu odjeknila žalostna novica: po več kot 50-ih letih zapira svoja vrata modna hiša Sonia Rykiel in to le tri leta po smrti ustanoviteljice, ki je umrla v 86. letu starosti zaradi Parkinsonove bolezni.

Odločitev o zaprtju je bila sprejeta, ko je gospodarsko sodišče v Parizu zavrnilo zadnjo izmed ponudb za nakup znamke, ki je prišla s strani podjetja Levy, angleškega nepremičninskega podjetja. Potencialni kupec se je želel osredotočiti na promocijo znamke s pomočjo družbenih omrežij, vendar se to, kot kaže, ne bo uresničilo.

Sonia Rykiel je svojo modno zgodbo začela s pleteninami za nosečnice. Poor Boy Sweater, ki ji je kasneje prinesel svetovno slavo, je najprej spletla zase, saj je v svoji omari želela imeti nekaj uporabnega, nosljivega in v čemer bi se dobro počutila. Njen soprog je imel trgovino z imenom Laura in je Sonia prišla na zamisel, da bi svoje pletenine lahko prodajala prav v njegovi trgovini.

Od takrat je njena pletena majica postala instant hit: najprej so jo kupovale njene prijateljice, kasneje pa je pristala celo na naslovnici francoske revije Elle, v kateri je pozirala takratna najstniška zvezdnica Francoise Hardy.

Svoje podjetje je ustanovila leta 1965, tri leta kasneje pa je prvo trgovino odprla v Parizu. Ni preteklo veliko časa, ko je dobila naziv kraljica pletenin, njene kose pa so oboževale mnoge zvezdnice, kot so Brigitte Bardot, Catherine Deneuve in Audrey Hepburn.

Da je Sonia Rykiel v modi pustila neizbrisan pečat, kaže tudi dejstvo, da je ozka pletena majica postala eden izmed modnih klasikov, ki je v omari skoraj vsake ženske. Pletenine in črte so postale njen zaščitni znak, v modnem svetu pa je vztrajala do leta 1995, ko je vodstvo modne hiše prevzela njena hči.

Foto: Getty


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam