fbpx

Zara najavila velike spremembe!

Moda

V zadnjem času se vse več govori o trjanostni, ekološki in vzdržljivostni modi, tako da se je k temu načelu obrnil tudi priljubljeni nizkocenovnik Zara.

Ustanovitelj verig Inditex, Amancio Ortega, pod katerega spada tudi Zara, je objavil, da bodo do leta 2025 vse Zarine kolekcije izdelane iz trajnostnih materialov iz obnovljivih virov. Del Inditex trgovin so tudi Zara Home, Massimo Dutti, Pull&Bear, tudi v njih bo veljala enaka politika, kot v Zari.

Skupina Inditex si je zastavila še en cilj do leta 2025, to je, da bodo 80 odstotkov energije, ki jih uporabljajo v Zarini poslovni stavbi, tovarnah in prodajalnah pridobili iz obnovljivih virov. Do leta 2023 pa nameravajo spremeniti celo vlakno viskoze, da se bo dala ta v celoti reciklirati.

Pablo Isla, ki je izvršni direktor Inditexa, je dejal, da so oni sami tisti, ki so dolžni izvesti spremembe, ne le v podjetju, ampak v celotni modni panogi. Dodal je še to, da ne glede na to, da so prisotni v vseh delih sveta, nočejo obveljati za fast-fashion znamko, torej brand ‘hitre mode’. Zato oblačila izdelujejo v lastnih tovarnah, imajo nizko zalogo oblačil, lokalno proizvodnjo in nimajo promocij v trgovinah.

Inditex je že kar nekaj časa delal na projektu trajnostne mode. V zadnjih 4 letih je pokupil 34 tisoč ton rabljenih zalog oblačil in dodatkov s pomočjo tako imenovanih ‘bank oblačil’, ki jih je postavil v več kot 800 trgovin.

Zbiranje oblačil starih zalog iz domov kupcev v Španiji, na Portugalskem in v Šangaju se je pokazalo kot zelo učinkovita praksa in zato jo bodo razširili še na London, Pariz in New York.

Zara v Šangaju

Obenem je podjetje združilo svoje moči z Rdečim križem in podobnimi humanitarnimi organizacijami, da bi zaloge oblačil podarili tistim, ki jih najbolj potrebujejo. Skupina Inditex pa sodeluje tudi s slovito tehnično univerzo Massachusetts Institute of Technology (MIT), kjer raziskujejo, kako bi s skupnimi prizadevanji našli čim bolj optimalne načine recikliranja vlaken.

Inditex se je zavezal k odgovornemu zbiranju nerabljenih oblačil in dodatkov ter obljubil, da bo do leta 2020 prenehal izpuščati iz svojih tovarn nevarne kemikalije. K tem odločitvam Inditexa so nedvomno pripomogli tudi kupci, ki se vse bolj zavedajo posledic obremenjevanja okolja zaradi izdelave oblačil, ki jih radi kupujejo in hočejo bolj etične standarde proizvodnje ter odgovorno maloprodajo, ter tudi odgovorno ravnanje z viškom zalog oblačil in rabljenimi modnimi izdelki.

Foto: Zara, Instagram


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam