fbpx

Zbogom, Franca Sozzani!

Izbor urednice, Lifestyle, Novice, Prva stran

V 67. letu je preminula glavna urednica italijanskega Vogue-a.

Modni svet je danes ovit v žalost. V 67. letu nas je zapustila ena izmed najbolj vplivnih oseb v svetu mode, glavna in odgovorna urednica italijanskega Voguea, Franca Sozzani.

Vogue je bil pravzaprav Francin prvi resni projekt, čeprav je rada povedla, da je v ediciji Vogue Bambini začela kot “asistentka od asistenta asistenta”. Lahko rečemo, da ji je bilo delo na Vogue usojeno, saj se je v njihovih pisarnah znašla takoj po svojem dolgem potovanju po Indiji, kamor je odšla po zaključku študija filozofije.

V začetku 80-ih je delala kot urednica revije Lei ter moške izdaje Per Lui. Ko je revijo zapustil fotograf Oliviero Toscani (prepoznan predvsem po provokativnih kampanjah za Benetton), je pod svoje okrilje vzela mlade in nadarjene fotografe, kot so Mario Testino, Paolo Roversi, Herb Ritts, Peter Lindbergh, Bruce Webber in Steven Meisel.

»Zakaj bi ljudje sploh kupovali italijanski Vogue, če italijansko govorimo samo Italijani?« 

se je spraševala. Prav zaradi tega je svojo uredniško politiko vodila z močnimi editoriali, ki govorijo vse svetovne jezike.

Zaradi svoje predanosti in drznosti je leta 1899 postala glavna urednica italijanskega Voguea, isto leto kot je Anna Wintour zasedla enak položaj v Združenih državah Amerike.
Njena močna in izrazita fotografska strast je pripeljala italijanski Vogue na sam vrh najbolj vplivnih modnih revij na svetu.

Franca je bila neustrašna v objavljanju izzivalnih in spornih tem, ki so pomikale meje in izzvale močne odzive bralcev. Editoriali pod njenim vodstvom so se dotikali družinskega nasilja, obsedenosti z lepotno kirurgijo, leta 2008 pa je bil izdan Black Issue. V tej celotni izdaji so se pojavile manekenke, ki niso bile belopolte, z namenom opozarjanja na rasno diskriminacijo, ki je prevladovala v modnem svetu.

Spodbujanje mladih talentov je njena zapuščina, ki je številna slavna imena ne bodo nikoli pozabila. Francin odhod je nedvomno velika izguba za modni svet, ki se mu je s predanostjo in strastjo posvečala več kot 30 let.

Franca, pogrešali te bomo <3

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam