Julia Mueller, avtorica številnih kuharskih uspešnic, na svojem Instagram profilu, kjer jo sledi že na tisoče sledilcev, objavlja enostavne, hitre in hranljive recepte. Tokrat je razkrila, kako naredi slastno čokoladno torto iz sladkega krompirja.
Slednji je prava zvezda tega recepta, saj torti doda volumen, vlažnost in sladkobo, kar nadomesti nekaj sladila, medtem ko kombinacija sladkega krompirja in mandljevega masla nadomesti moko in olje oziroma maslo.
Ta čokoladna torta je polnega in bogatega okusa, nihče pa ne bi ugotovil, da je tudi izjemno zdrava.
Sestavine:
- 1 skodelica pireja sladkega krompirja
- 1 skodelica nesladkanega mandljevega masla
- 2 veliki jajci
- ⅔ skodelice čistega javorjevega sirupa
- 2 žlički vanilijevega ekstrakta
- 1 žlička jabolčnega kisa
- ⅔ skodelice kakava v prahu
- 3/4 žličke sode bikarbone
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 žlička morske soli (po želji)
Sestavine za čokoladno kremo:
- ½ skodelice polnomastnega kokosovega mleka
- 1 skodelica čokoladnih kapljic
- 1 žlica kokosovega olja ali masla
- ščepec morske soli
Priprava:
- Sladki krompir skuhajte ali specite v pečici.
- Pustite, da se sladki krompir popolnoma ohladi. Ta korak je pomemben, saj bo tako krompir lažje olupiti.
- Odstranite lupino in sladki krompir tlačite tako dolgo, da bo kremast, nato pa odmerite eno skodelico pireja.
- Pečico segrejte na 180 °C in kvadratni ali okrogel pekač obložite s papirjem za peko.
- V veliki skledi zmešajte pire iz sladkega krompirja, mandljevo maslo, jajci, javorjev sirup, ekstrakt vanilije in kis tako dolgo, da nastane gosta lepljiva zmes.
- Zmesi dodajte kakav v prahu, sodo bikarbono, mleti cimet in morsko sol ter vse skupaj dobro premešajte.
- Zmes prelijte v pripravljen pekač in jo razporedite v enakomerno plast. Pecite približno 25 minut.
Priprava čokoladne kreme:
- Stopite čokoladne koščke, polnomastno kokosovo mleko in kokosovo olje (ali maslo). Priporočljivo je, da kremo naredite, ko je pecivo še v pečici, namažete pa jo po torti, ko je ta še topla.
- Torto lahko nato postavite v hladilnik, da se ohladi, zato pa jo narežite in uživajte.