Že 420 sekund na dan lahko pomaga preprečiti te bolezni

31. oktober 2022
Že 420 sekund na dan lahko pomaga preprečiti te bolezni

Že 420 sekund na dan lahko pomaga preprečiti te bolezni

31. oktober 2022
Profimedia

Nova študija kaže, da je za zmanjšanje tveganja za bolezni srca dovolj že vsakodnevna hitra sedemminutna hoja – namesto lagodnega 14-minutnega sprehoda.

Znanstveniki v Združenem kraljestvu pravijo, da več gibanja ne pripomore k zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja, razen če ga povečate na vsaj zmerno ali intenzivno raven.

Raziskovalci dodajajo, da enostavne dejavnosti, kot sta pranje avtomobila ali pranje perila, ki so jih v prejšnjih raziskavah šteli za vadbo, ne zadostujejo za preprečevanje težav s srcem. Vendar pa je hitri sprehodi, 75 minut na teden ali tek v enakem časovnem intervalu, lahko vplivajo preventivno proti tem boleznim.  

Če so se ljudje na splošno več gibali, vendar je količina zmerne do intenzivne vadbe ostala enaka, se zdravje srca ni bistveno izboljšalo. Ko se je raven dejavnosti podvojila, se zdravje srca ni bistveno izboljšalo, če je količina zmerne do intenzivne dejavnosti ostala na 10 odstotkih.

Če se je ta delež povečal za 20 odstotkov, se je tveganje za nastanek bolezni zmanjšalo za 23 odstotkov. Če se je delež povečal za 40 odstotkov, se je tveganje za bolezni zmanjšalo za 40 odstotkov.

Stopnja bolezni srca je bila za 14 odstotkov nižja, če je zmerna do intenzivna telesna dejavnost predstavljala 20 odstotkov celotne telesne dejavnosti namesto 10 odstotkov, tudi pri ljudeh, ki niso veliko telovadili. Ta razlika je enaka, kot če bi vsakodnevni 14-minutni sprehod spremenili v hiter sedemminutni sprehod.

Intenzivna vadba je boljša za srce

Udeleženci, ki so se na splošno več gibali – in pri tem opravljali več težje telesne dejavnosti, so imeli najmanjše tveganje za nastanek bolezni srca. Že dolgo je znano, da je telesna vadba koristna za zdravje srca, vendar ni bilo jasno, ali zadostuje samo več vadbe ali pa mora biti vadba bolj intenzivna, da je učinkovita.

Večina obsežnih obstoječih študij se je pri ugotavljanju, koliko so se udeleženci ukvarjali z gibanjem, opirala na odgovore na vprašalnike. Vendar se je ravni telesne dejavnosti težko spomniti, zlasti kadar gre za dejavnosti z nizko intenzivnostjo, kot sta pomivanje posode ali pranje perila. Brez natančnih zapisov ni bilo mogoče ločiti učinkov večje splošne telesne dejavnosti in intenzivnejše telesne dejavnosti.

Ekipa je raziskala povezavo med obsegom in intenzivnostjo telesne dejavnosti ter pojavnostjo bolezni srca in ožilja pri 88.412 odraslih srednjih let, ki niso imeli bolezni srca. Udeleženci so med sodelovanjem v študiji en teden na svojem dominantnem zapestju nosili napravo za sledenje dejavnosti.

Ekipa je zbrala podatke o skupni količini telesne dejavnosti, ki so jo opravili, avtorji pa so določili odstotek te količine, ki je bil dosežen z zmerno in intenzivno dejavnostjo. Med udeleženci, ki so jih v povprečju spremljali 6,8 leta, so nato beležili število srčno-žilnih dogodkov, vključno s koronarno boleznijo in možgansko kapjo.

Gibanje je nujno

“Naša analiza podatkov iz britanske biobanke potrjuje, da lahko povečanje skupne količine telesne dejavnosti zmanjša tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap, vendar smo ugotovili tudi, da ima doseganje enake skupne količine telesne dejavnosti z intenzivnejšo dejavnostjo precejšnjo dodatno korist,” je v sporočilu za medije povedal glavni avtor študije profesor Tom Yates z Univerze v Leicestru.

Ugotovitve študije podpirajo preprosta sporočila o spremembi vedenja, da ‘vsak gib šteje’, s katerimi bi ljudi spodbudili k povečanju splošne telesne dejavnosti in če je mogoče, k vključitvi zmerno intenzivnejših dejavnosti. To je lahko zelo preprosto, saj že z intenzivnejšo hojo doseže več kot počasnim sprehodom. Potrebni pa so različni pristopi, kjer se spodbuja, da vsak najde tisto vrsto vadbe, ki mu najbolj ustreza.  

Ugotovitve so objavljene v reviji European Heart Journal.

Avtor
Piše

Style. Več novic