Želite piti manj alkohola? Preizkusite to metodo.

16. julij 2023

Želite piti manj alkohola? Preizkusite to metodo.

16. julij 2023

V zadnjih letih je vse bolj pogosto, da ljudje manjšajo količino popitega alkohola. Bodisi zaradi zdravja bodisi zaradi počutja. Za vas smo poiskali preprosto metodo, ki bo vašo pot do manj alkohola občutno olajšala.

Izbira treznosti je zadnja leta vsekakor v porastu, a za mnoge popolna izključitev alkohola ni končen cilj, za to je tu: zavestno pitje.

Če še ne veste, je zavestno pitje pojem, pri katerem se bolj zavedamo svojega uživanja alkohola in se z njim zavestno ukvarjamo, namesto da bi pili samo iz navade – ali zaradi določenih družbenih pritiskov.

Skoraj četrtina ljudi, ki pije, si želi zmanjšati količino alkohola, večina statističnih podatkov pa kaže, da alkoholne navade v po svetu v zadnjih letih vztrajno upadajo – generacija Z spije kar 20 odstotkov manj alkohola na prebivalca, kot njihovi predhodniki.

Foto: Unsplash

Večina nas ugotavlja, da ob velikih dogodkih popijemo več alkohola kot običajno – ob praznovanjih, kot so poroke in rojstni dnevi, ali ob večerih v klubih, na festivalih ali koncertih. Ena pijača vodi k drugi in še eni … Če seštejete količino enot, ki jih v nekaj urah zaužijemo na povprečni poroki, ste lahko precej zgroženi.

Danes je na trgu veliko brezalkoholnih pijač in pijač z manj alkohola, zato bi moralo biti lažje zmanjšati pitje, vendar ni vedno tako.

Vendar pa nova metoda zavestnega pitja slavi zmernost tako, da se stvari dobesedno prepolovijo – zaužitje alkohola se prepolovi tako, da se vsaka druga pijača zamenja z brezalkoholno. Ne pozabite, brezalkoholni koktejli so odlični!

Foto: Pexels

V nedavni raziskavi je podjetje Harrogate Spring Water ugotovilo, da 57 odstotkov ljudi zdaj poskuša uporabljati to metodo. Morda ni presenetljivo, da so v ospredju pripadniki generacije Z, saj se jih kar 69 odstotkov odloča za zavestno pitje tako, da alkoholne pijače na družabnih dogodkih zamenjuje z brezalkoholnimi alternativami.

Vaši ‘varovalni’ napitki so lahko vse od vode do brezalkoholnega špricerja ali brezalkoholnega koktejla, vendar je najbolje, da se držite nečesa, kar vas odžeja – to vam bo pomagalo ohraniti bistro glavo in upajmo, da boste naslednji dan brez mačka.  

Foto: Pexels

Če pa želite količino zaužitega alkohola zmanjšati tudi vi, imamo za vas nekaj nasvetov:

  • Poskrbite, da boste imeli na voljo alternativne pijače brez alkohola. Včasih je alternativa prav tako zadovoljujoča. Poskusite si priskrbeti brezalkoholno različico tistega, kar si običajno privoščite doma – pivo, gin ali vino – in po njej posezite, ko vas zagrabi želja.
  • Ne pijte, še preden se odpravite. Če se odpoveste tistim nekaj kozarcem vina, ki jih običajno spijete, medtem ko se pripravljate, lahko to pomembno vpliva na vaše odločitve, ki jih boste sprejemali do konca večera.
  • Poskusite si vzeti odmor od alkohola. Ni nujno, da bo to za dalj časa, vendar vam lahko pomaga, da ponovno ocenite svoj odnos do pitja in se tako rekoč ‘osvežite’. Začnite s 30 dnevi brez alkohola in preverite, kako se boste počutili.
  • Poskusite, da bodo pijače trajale dlje. Če na primer spijete kozarec vina, si prizadevajte, da vam bo zadostoval za eno uro. Pijte počasi.
  • Bodite iskreni in si ustvarite podporni sistem. Če si resnično prizadevate zmanjšati pitje, to povejte ljudem, ki so vam pomembni, da se bodo zavedali vaših ciljev in spoštovali te meje, ko boste skupaj na družabnih dogodkih. Morda boste ugotovili, da se nekdo drug počuti enako.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic