fbpx

Ženske spolne fantazije

Zanimivosti

Ženske uporabljajo spolne fantazije na nadvse domiselne načine, predvsem zato, da bi se počutile bolj seksi, dosegle orgazem, varno zadovoljile radovednost ali pa se samo sprostile.

Kukanje v zasebne misli

zenska-leziSpolne fantazije so naraven, normalen psihološki fenomen, podoben sanjam, pravi Wendy Maltz, soavtorica knjige Zasebne misli: Raziskovanje moči ženskih spolnih fantazij. Podobno kot pri sanjah so nekatere spolne fantazije zabavne in prijetne, druge pa moteče in neželene. Maltzova, ki je sicer strokovnjakinja za spolno zdravje, nas spodbuja, naj se poučimo o svojih spolnih fantazijah. Več ko vemo o njih, večja je verjetnost, da nas bodo zabavale, pravi. Fantazije, ki krepijo samozavest in intimnost s partnerjem, so navadno najprijetnejše in ponujajo največje zadovoljstvo.

Avtoričino poglobljeno razmišljanje raziskuje spolne fantazije ter razkriva, od kod prihajajo, kako učinkujejo, kaj pomenijo, pa tudi to, kako se ženske fantazije razlikujejo od moških in kaj narediti, kadar povzročajo težave. Gre za zbirko zgodb več kot stotih žensk različnih starosti in ras, z različnimi seksualnimi zgodovinami in življenjski slogi, zato se lahko sleherna ženska poistoveti s katero od zgodb.

Izključno zase …

Razpon ženskih spolnih fantazij je osupljiv in sega od čutnega jezdenja na konjskem hrbtu do draženja s čokoladnimi bomboni in erotičnega združevanja s seksi Nezemljani, ki so k nam prispeli v letečih krožnikih. Ženske uporabljajo spolne fantazije na nadvse domiselne načine, predvsem zato, da bi se počutile bolj seksi, dosegle orgazem, varno zadovoljile radovednost ali pa se samo sprostile. Fantaziranje je kot kopel s sivkino soljo, se je slikovito izrazila neka ženska srednjih let. “Gre za nekaj majhnega in zelo posebnega, nekaj, kar ženska počne izključno zase, zaradi česar se dobro počuti in kar ji pomaga, da se sprosti.”

Tudi po veliki spremembi

Spolno fantazijo lahko pokličemo na pomoč tudi takrat, ko se v našem življenju zgodi velika sprememba ali pa smo postavljeni pred izziv usode. Dokaz za to so zgodbe žensk, ki so si s svojo domišljijo pomagale znova razvneti spolno slo in okrepiti samozavest po mastektomiji (odstranitvi dojke) ali drugih telesnih posegih.

Med najbolj pretresljivimi primeri, ki pričajo o zdravilne moči spolnega fantaziranja, spada zgodba ženske, znane kot Georgina, ki je po prometni nesreči ostala ohromljena od pasu navzdol. Medtem ko je negibno ležala na bolniški postelji, je dala svoji domišljiji prosto pot. Prepustila se je toploti svetlobe, ki ji je pomagal, da se je sprostila. “Spominjala sem se, kako je bilo ležati na vročem soncu in na goli koži čutiti hladne travne bilke. Postopoma se je občutek ugodja okrepil do te mere, da sem se začela odzivati seksualno, pozneje pa sem si enake občutke pričarala s predstavo o tem, kako seksam s svojim partnerjem.” Včasih je bila fantazija tako živa, da je lahko Georgina dobesedno čutila toploto partnerjevega telesa.

Težave zaradi spolnih fantazij?

Ljudje, ki niso prepričani, ali jim spolne fantazije koristijo ali škodijo, si lahko pomagajo z osmimi vprašanji, ki jim bodo pomagala oceniti, ali in v kolikšni meri posamezna spolna fantazija lahko povzroča težave:

  • lisice-fetisi-1Ali fantazija vodi do tveganega oziroma nevarnega obnašanja?
  • Ali se zdi, da je fantazija zunaj nadzora oziroma prisilna?
  • Ali je vsebina fantazije moteča oziroma odbijajoča?
  • Ali fantazija zavira okrevanje oziroma osebno rast?
  • Ali fantazija rahlja mojo samozavest oziroma preprečuje samosprejemanje?
  • Ali me fantazija v resničnem življenju oddaljuje od mojega partnerja?
  • Ali fantazija povzroča težave v spolnosti?
  • Ali fantazija v resnici pripada nekomu drugemu?
  • Častite naravne erotične ritme

Vse spolne fantazije torej niso zadovoljujoče, toda k sreči je neželene oziroma moteče, ki so lahko posledica spolne zlorabe ali nerešenih psiholoških vprašanj, mogoče odpraviti. Vsekakor priporočamo raziskovanje spolnih fantazij skupaj s partnerjem, in sicer tako, da bo okrepilo odnos, ne pa ga pokvarilo. Bolj ko se spoznavamo, bolj smo sproščeni pri čaščenju svojih naravnih erotičnih ritmov, ne glede na to, katere misli nam dvigujejo utrip, pospešujejo dihanje in božajo dušo.

Avtor: Boža Negovan

viva

Preberite še druge članke na www.viva.si.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam