fbpx

Zgodovina priljubljenega oblačila, ki ne gre nikoli iz mode!

Lifestyle, Lifestyle, Moda, Moška moda, Prva stran, Zanimivosti, Ženska moda

Zanj se že desetletja odločajo intelektualci, igralci, pa tudi vsi, ki so radi oblečeni klasično.

Obstajajo klasični kosi oblačil, ki jih radi nosimo že desetletja. Med njimi je puli z ovratnikom v črni barvi. Nosile so ga znane filmske igralke, od Audrey Hepburn do Elizabeth Taylor in Marilyn Monroe, oblekli so ga filozofi, intelektualci, podjetniki… in kljub navidezni preprostosti je to oblačilo, ki ga imamo zagotovo tudi sami v omari.

Črn puli je označil tudi obdobje feminizma z Glorio Steinem na čelu. Zgodovina pravi, da naj bi se črn puli prvič pojavil nekje v sredini 16. stoletja, ko ga je nosila britanska aristokracija. Tudi kraljica Elizabeta I. je slovela po njem. V 19. stoletju so črn puli osvojili angleški igralci pola. Puliju se v angleščini tudi pravi ‘polo neck’, zaradi povezave s tem športom.

V 20. stoletju je črn puli postal oblačilo širokih množic – v 20. in 30. letih so ga nosili predvsem delavci, pa tudi vojaki. Šele 50. leta so prinesla vrnitev črnega pulija na modno sceno, ko so ga posvojili intelektualci in filozofi, denimo Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Simone de Beauvoir in drugi ljubitelji eksistencializma, v kombinaciji s črnimi  hlačami in črnimi lakastimi čevlji.

Tako je črn puli, seveda v bolj rafinirani različici iz finejših tkanin, denimo kombinaciji kašmirja in svile, postal nekakšna uniforma mladih, kreativnih in nemirnih prebivalcev velemest, kot je New York, ko se je zdelo, da je črnih pulijev na mestnih ulicah nešteto, o čemer je poseben prispevek naredil tudi New York Times leta 1967. V 70. letih je črn puli, kot že povedano, obeležil tudi feministično gibanje.

Tudi v seriji Mad Men ima pomembno vlogo klasičen kos garderobe – črn puli

Kaj je torej tako posebnega na njem? Oprijet črn puli je očitno kos oblačila, ki daje samozavest, zaradi ovratnika daje občutek skulpturalnosti in avtoritete, pa tudi udobja in uglajenosti. Je tudi minimalističen in ne gre spregledati dejstva, da je praktičen, pa še kombiniramo ga lahko k vsemu.

Črn puli je bil v kombinaciji z leviskami 501 tudi prepoznavna ‘delovna uniforma’, ki jo je nosil Steve Jobs. Menda jih je pri nekem japonskem oblikovalcu naročil na stotine, na vprašanje novinarja, zakaj se ga lahko vedno vidi samo v črnem puliju, pa je odgovoril:

“Črni puliji so pač to, kar jaz nosim. Imam jih dovolj do konca življenja in to mi povsem ustreza.”

Ko ne vemo, kaj bi oblekli, a želimo narediti resen, odgovoren in trezen vtis na okolico, podaljšati svojo silhueto ali poudariti lepoto obraza in enostavnost, bomo torej nadeli črn puli. Tako kot že prej omenjeni, ki se jim pridružujejo David Beckham, Gwyneth Paltrow ter številni drugi.

 

Foto: Pinterest, Wikipedia, YouTube, Esquire, D’Marge


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam