Dejavniki ki slabšajo simptome
Poleg ustrezne terapije z zdravili ima tudi prehrana pomembno vlogo pri nadzoru simptomov. Znanih je več dejavnikov tveganja za pojav ali poslabšanje težav z zgornjim delom prebavil, in sicer:
- Kajenje,
- Dolgotrajno in pretirano pitje alkohola,
- Pitje črne kave (več kot 6 skodelic dnevno),
- Nepravilna prehrana (hrana z veliko maščobami, začinjena prehrana, stradanje in neredni obroki),
- Prekomerna telesna teža,
- Izpostavljenost neprestanemu in kroničnemu stresu,
- Anksioznost, depresija in psihološke težave,
- Uporaba nekaterih zdravil (steroidi, antibiotiki, estrogeni),
- prisotnost nekaterih drugih bolezni (diabetes, bolezni ščitnice in ledvic, okvarjeno delovanje srca, pljučna tuberkuloza, maligne bolezni)
- okužba s Helicobacter pylori (takrat običajno ne gre za funkcionalno dispepsijo, temveč za razjede, gastritis ali raka).
Več manjših obrokov
Pri zdravljenju dispepsije in čirne bolezni je zelo pomembno spremeniti škodljive življenjske in prehranjevalne navade ter nadzorovati in zdraviti druge možne bolezni. Priporočljivo je opustiti kajenje, pitije črne kave in alkohola v večjih količinah, zmanjšati odvečno težo in dnevni vnos hrane s poudarkom na uživanju nemastne in ne preveč začinjene hrane ter porazdelitvi dnevnega vnosa v več manjših obrokov.
Fermentirani mlečni izdelki
Priporočljiva je uporaba oljčnega olja kot vir maščobe in pa redno uživanje fermentiranih mlečnih izdelkov (jogurt, acidofilus, kefir). Prekomerno uživanje sladkorja je dejavnik tveganja za ulkusno bolezen. Sladkor povzroča povečano izločanje želodčne kisline, kar lahko povzroči simptome bolezni. Povečan vnos soli je povezan tudi s povečanim tveganjem za peptični čir. Kofeinske pijače (kava, čaj, kola) in celo kava brez kofeina lahko spodbudijo izločanje želodčne kisline, lahko jih uživate zmerno in po obrokih.
Navedena živila in navade znižujejo pritisk v spodnjem delu požiralnika in zato koristijo v primeru gastroezofagealno refluksne bolezni in zgage. Zato se je treba izogibati: ocvrti in mastni hrani, čokoladi, poprovi meti, česnu, čebuli in kajenju. Nekatera živila lahko dražijo ali poškodujejo požiralnik, zato se jim je tudi treba izogibati. To so: citrusi in citrusovi sokovi, paradižnikovi izdelki, rdeča paprika, čili in poper.
Prispevek je bil objavljen na miss7