Živila, s pomočjo katerih se boste lažje spopadali s stresom

22. april 2024

Živila, s pomočjo katerih se boste lažje spopadali s stresom

22. april 2024

Dlje trajajoč stres vodi v izčrpanost, porušeno hormonsko ravnovesje in nazadnje do resnih bolezni. Z določenimi živili pa si lahko pomagate pri uspešnem boju z njim.

Kako uspešno se spopadamo s stresom, je odvisno od več dejavnikov, ne le genetskih, ampak tudi od življenjskega sloga in načina prehrane.

Stresa pa nam ne predstavlja le delovna obremenitev in čustveni pritiski, ampak celo na videz koristni dejavniki, kot je denimo telesna dejavnost. Celo spremembe vremena, ki smo jim priča v zadnjih dneh, predstavljajo obremenitev tako za duha kot telo.

Stresne okoliščine povzročijo tudi pomanjkanje hranljive hrane in vode ter prilagajanje na različne spremembe v življenju.

Foto: Instagram @chloelecareux

Pravilna prehrana lahko torej pomaga pri optimalnem delovanju živčnega sistema in nadledvičnih žlez. Naslednjih 5 živil še posebej pomaga pri uspešnem boju s stresom.

  1. Zeleni čaj

Poleg kofeina vsebuje aminokislino l-teanin, ki pomirja živčevje, za razliko od kofeina. Marsikdo na zeleni čaj prisega prav zaradi tega razloga. To pijačo lahko uživamo tudi, ko smo pod stresom ali v primeru adrenalne izčrpanosti, medtem ko bi pitje kave le še povečalo živčnost.

  1. Mandlji

Ti oreški vsebujejo B-kompleks, ki na naraven način pomirja živčni sistem in spodbuja nastajanje energije v mitohondrijih, ki jih imenujejo tudi ‘celične elektrarne’. Vitamine skupine B najdemo tudi v pivskem kvasu, ali v prehranskih dopolnilih.

Foto: Instagram @camille_pidoux
  1. Prah mace

Maca (izgovori se maka) spada med gomoljasto zelenjavo in je polna koristnih hranilnih snovi, ki so adaptogeni, kar pomeni, da telo iz njih pobere najbolj potrebne elemente za svoje delovanje. Podobna je redkvici, le da uspeva v visokogorju. Poleg tega je bogata z magnezijem in železom.

  1. Citrusi

Pomaranče in drugi citrusi so bogati z vitaminom C, ki zmanjšuje stresni odziv in obenem okrepi imunski sistem. Neobhoden je v primeru prehladnih obolenj, več ga potrebujejo tudi ljudje z visokim krvnim tlakom in tisti, ki so veliko pod stresom, kar pomeni, da se jim v organizmu izloča več stresnega hormona kortizola. Vitamin C v visokih količinah zmanjša nivo kortizola v telesu.

Foto: Instagram @jasminsarakatariina
  1. Losos in z maščobo bogate ribe

Losos in skuše premorejo veliko koristnih omega-3 maščobnih kislin, losos vsebuje tudi astaksantin, to je eden od najmočnejših karotenoidnih antioksidantov. Dolgoverižne maščobne kisline omega-3 se dobro vsrkajo v telo in se vgradijo v celične membrane. Omega-3 maščobne kisline pozitivno vplivajo celo proti depresiji in protivnetno ter znižajo možnost za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic