fbpx

Življenjska zgodba neusmiljene Anne Wintour

Moda, Novice, slider

Najmočnejša sila v svetu mode, ki upravlja imperij, ki je vreden več kot 100 milijard ameriških dolarjev.

Znana je po svojih temnih sončnih očalih, visokih petah, glamuroznem krznu, prepoznavnem pažu in ledeno hladnem odnosu. Je urednica tako imenovane modne biblije, revije Vogue. Anna Wintour, čeprav je stara 66 let, še vedno zna očarati s svojim brezhibnim videzom.

Je ambiciozna, motivirana, zahtevna, kruta in neusmiljena perfekcionistka, pa tudi to šteje, da je najmočnejša sila v svetu mode, ki upravlja imperij, vreden več kot 100 milijard ameriških dolarjev.

3. novembra leta 1949, sta urednik uspešnega britanskega časopisa London Evening Standard, Charles Vere Wintour in filantropinja ter hči profesorja prava na prestižni univerzi Harvard, Elinor Trego Baker, povila svojega prvega otroka, hčerko Anno. Pravijo, da je ostrino, ki je Annina znamenita lastnost, podedovala od svojega očeta, ki je zaradi svoje strogosti poznan pod vzdevkom Hladni Charlie. Rodila se je v družini z zavidljivim bogastvom, svoje otroštvo pa je preživela v Londonu z mlajšimi bratom Charelsom, Patrickom in sestro Noro, kjer se je kasneje tudi šolala. Obiskovala je North London Collegiate šolo, kjer je večkrat protestirala zoper šolske uniforme, češ da je preveč kodirano oblačilo. Zanimanje za modo je mlada Anna razvila v času priljubljene oddaje Ready, Steady, Go! in rednim branjem najstniške revije Seventeen, ki jo je vsak mesec dobila po pošti od svoje babice iz Amerike. V tem času se je odločila, da si bo skrajšala lase na dolžino “paž” in od takrat do danes se ni bistveno spremenila, pričeska pa je postala njen zaščitni znak.

ana-vintur-1457344402-82200

Že v otroštvu je Anna pokazala svojo svojeglavo naravo in se začela kmalu zavedati, da nikoli ne bo akademsko uspešna. Da bi zadovoljila svoje starše, se je vpisala na modni tečaj v bližnji šoli, vendar niti tam ni ostala dolgo, in šolo zapustila s komentarjem: “O modi veš ali ne veš! In vi nimate pojma!” Anna je kasneje začela z novinarsko kariero v svojih dvajsetih letih, ko jo je njen takratni fant, Richard Neville, uvedel v kontroverzno in v tistem času zelo popularno revijo Oz. Ni dolgo ostala na tem mestu, ko je prevzela delo modnih rubrik v reviji Harper’s & Queen.

Toda že leta 1975 zaradi nesoglasij z glavnim urednikom Min Hoggom je zapustila službo in se preselila v New York s takratnim fantom, Johnom Bradshawom, da uresniči svoje sanje. Prvi veliki posel je dobila 1976, ko je dobila mesto modne urednice revije Harper’s Bazaar, ampak se je kmalu premaknila naprej po svoji poti do vrha. Ko je sodelovala pri mnogih vplivnih newyorških modnih revijah, kot so Viva, Savvy in Penthouse, v kateri je dobila tudi možnost za najem osebnega asistenta in pridobila ugled zahtevne in ostre šefice, je 1981 naredila enega od najpomembnejših korakov v svoji karieri in začela delati za New York Magazine.

Po svojih odličnih člankih in fotografijah je Anna končno dobila zasluženo pozornost in postala ljubljenka glavnega urednika Edwarda Kosnera. Kmalu ne le, da je imela veliko privilegijev in drugačna pravila, vse bolj je sodelovala pri ustvarjanju naslovnic ter se tako naučila, kako zvezdniki dobro prodajajo časopise in revije. Naslednji njen cilj je bil Alex Liberman, kreativni direktor družbe Condé Nast, ki je bila založnik revije Vogue. Poleg poslovnega življenja je Anna napredovala tudi v ljubezenskem življenju. Takrat, leta 1983 se je začela zabavati z znancem iz Londona, otroškim psihiatrom Davidom Shafferom. Njun odnos je hitro napredoval, tako da se je mlad par po več kot letu dni poročil in kmalu sta povila svojega prvega otroka, sina Charelsa in kasneje 1987, še hči Catherine.

vogue_73-questions-anna-wintour-on-the-rumors-brooklyn-and-the-one-thing-she-will-never-wear

Že leta 1985 se ji je uresničila ena od Anninih največjih sanj. Alex Liberman, ki je bil navdušen nad njenim delom v Condé Nast, ji je uredil razgovor za delo s takratno urednico Vogue, Grace Mirabello, ki bi ji za vedno spremenila življenje. Na Gracijino vprašanje, na katerem konkretnemu mestu bi želela delati, se je Anna nežno nasmehnila in brez obotavljanja odgovorila: “Na vašem!” Po Libermanovem ukazu, ji je Grace službo dala in edina stvar, ki ji je takrat preostala je, da nemočno gleda, kako ji ambiciozna podrejena spodkopava avtoriteto.

Za mojim hrbtom je spreminjala razporede, predstavila novo umetnost in ignorirala mene in moje modne urednike. Kadar jih ni uspela ignorirati, jih je nadlegovala in kritizirala,” je zapisala nekdanja urednica Vogua, Grace Mirabella v svoji knjigi iz leta 1995 z naslovom “In and Out of Vogue“. Potem, ko so Grace Mirabello odpustili iz Condé Nast leta 1988, je končno zaradi svojega izjemnega truda in prodiranja skozi svet mode, bila Anna postavljena na mesto glavne urednice ameriške izdaje Vogue. Anna je po običajnem “čiščenju” svojih sodelavcev začela uvajati reforme. V tem času je ta revija padla v krizo, označili so jo za zastarelo in prodaja je hitro padla. Z izvajanjem svojih idej, jo je Anna hitro vrnila na vrh in oblikovala tako, da je odgovarjala popolnoma novemu tipu žensk. Vsebina je bila napisana z močno energijo, bila je ostra in seksi.

gracecoddington6

Moderne ženske so zainteresirane za poslovanje, je pa treba vedeti kaj, kje in kdaj. Imajo svoj denar in svoje interese. Nimajo veliko časa za nakupe.

je izjavila Anna in hitro se je pokazalo, da ima prav. Kot je bilo pričakovano, je Anna iz Vogue-a naredila pravi modni časopis in revolucijo v svetu mode. Vogue se je prerodil, izdaje pa so postale neverjetne. Septembrska številka iz leta 2004 je imela rekordnih 832 strani in ga nadaljevala z reformo ter v ospredje namesto manekenk postavila znane osebnosti, saj mora tudi modna revija biti na tekočem s svetovnim dogajanjem. Prvo si je drznila dati na naslovnico izraelsko manekenko Micaelo Bercu, ki je znanemu fotografu, Petru Lindberghu pozirala v jeansu vrednem 50 dolarjev in jakni iz kolekcije Christian Lacroix  prekrit z nakitom v vrednosti 10.000 dolarjev.

Nato se je začel Anin boj proti anoreksiji in presuhih manekenkah, in s tem borba za zdrav videz manekenk. Te spremembe so se pokazale kot uspešne po več kot dveh desetletjih. Vogue danes narekuje svetovni modi. S svojo domišljijo in voljo je Anna postala vse bolj pomembna, in ne le samo v New Yorku, temveč po vsem svetu. Ustvarjala je trende in odkrivala nove mlade oblikovalce. Dosti je pripomogla k gradnji kariere zdaj najbolj priljubljenega oblikovalca Marca Jacobsa in legendarnega Alexandra McQueena. Kljub temu, da je na poslovnem področju nizala uspehe, v privatnem življenju ni bilo vse tako popolno. Čeprav je njen mož po besedah njegovih prijateljev imel pomembno vlogo pri vzponu Wintourove in poleg tega, da je bil v veliko pomoč in podporo je sredi devetdesetih njun zakon postal monoton in mnenja, stališča in interesi so se začeli razlikovati.

Bilo bi nesmiselno misliti, da sta sorodni duši. Oba sta videti zelo žalostna in nesrečna“,

je dejal prijatelj nekdanjih zakoncev in dodal, da ju je pogosto videl, kako sta sedela ure in ure na plaži in nista spregovorita niti ene besede. Shaffer in Wintourova sta se končno ločila leta 1999, mediji pa so začeli špekulirati, da naj bi za razhod zakonske zveze vplivala njena afera z vlagateljem Shelbyjem Bryanom. Sama afere ni želela komentirati, kmalu pa se je začelo njuno ljubezensko razmerje tudi uradno in obstalo vse do danes. Annini prijatelji so trdili, da je bil on edina oseba, ki jo je bil sposoben nasmejati in zmehčati, kar je za Anno bil zelo redek pojav, preden ga je spoznala. Wintour in Bryan še vedno živita skupaj v New Yorku in Anna večkrat izjavi, da je on njena velika ljubezen in podpora.

selbi-brajan-i-ana-vintur-1457344812-82202

Annina hladnokrvnost, okrutnost in zahtevnost je bila tako osovražena, da je leta 2003 Lorin Vajsberger, nekdanja Annina asistentka, izdala novelo z naslovom The Devil wears Prada (v prevodu Hudič nosi Prado). Knjiga je dvignila veliko prahu in postala prava uspešnica, po kateri je nekoliko let kasneje bil posnet tudi film. Glavna junakinja te zgodbe je bila Miranda Priestly, ki jo v filmu igra Meryl Streep, ki je nezadržno spominjala na Anno Wintour. Kljub dejstvu, da ima Anna britanski naglas in dva otroka ter je urednica znamenite revije, je bila Miranda Priestly imenovana s tiranko, ki od svojih pomočnikov zahteva nemogoče, ne zagotovi jim dovolj informacij in ne daje dovolj časa za izvedbo naloge, na koncu pa jih zaliva z žaljivkami za neuspešno objavljeno delo.

Te zgodbe, ki so povezane z Anno, lahko pogosto slišimo od njenih nekdanjih sodelavcev. Mnogi od njih pravijo, da je strašljivo neposredna, ampak da se samo tako posel uspešno opravi, in poleg strahu in sovraštva Anna pogosto izrazi tudi občudovanje in spoštovanje. Anina disciplina in jutranja rutina sta prav tako fascinantni in lahko rečemo, da se je vpisala v zgodovino. Po zbujanju, zjutraj točno ob 5.45 sledi ena ura igranja tenisa, štiri dni v tednu. Takoj zatem, ob 7. uri k njej prideta vizažist in frizer, ki sta zaslužena za njen brezhibni videz. Ob 7.30 jo šofer v njeni zasebni limuzini odpelje v službo, kjer se vsak dan pojavi točno ob 8. uri zjutraj.

the-devil-wears-prada-movie-mirandas-office-to-do1

Če se trudi, da svojo zasebnost zadrži čim dlje od očeh javnosti, je znano, da ima Anna zunaj modnega sveta in za to togo zunanjostjo, tipičen britanski smisel za humor in se zna smejati, kot mati dveh otrok pa je pogosto tudi ranljiva in dvomljiva, medtem ko njena zahtevnost izhaja iz sramežljivosti. Anna to stran svoje osebnosti uspešno prikriva. Čeprav je precej nepriljubljena, je pogosto pomagala drugim, sodelovala v mnogih humanitarnih organizacijah, ali pa sama večkrat organizirala dogodke, kjer so zbrane velike količine denarja, podarila v dobrodelne namene.

Ženska, ki je imenovana za perfekcionistko mode je veliki večini uganka. Kaj se v resnici skriva za njenimi temnimi očali, polovičnim nasmeškom in grobim in istočasno gladko zunanjostjo, verjetno ne bomo izvedeli nikoli. Anno Wintour lahko sodimo edino na podlagi njenega dela, ki je čudovit! Čeprav so krožile tudi zgodbe, da jo je iz prestola skoraj odstranila njena ostra tekmica, Carine Roitfeld, urednica francoske izdaje revije Vogue, se zdi, da se Anna ne preda kar tako. Njeno delo še ni končano in za zdaj lahko zagotovo zaključimo z mislijo, da je ženska, ki na svojem področju počasi, ampak zagotovo pušča globok zgodovinski pečat.

Foto: Profimedia


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam