fbpx

Zlata pravila nakupovanja oblačil

Lifestyle, Moda, Prva stran

Ideja, da svojo garderobo popolnoma od začetka napolnite z bolj obstojnimi oblačili, je resnično zastrašujoča.

Če menite, da nimate ne časa ne denarja, da naredite spremembo v svoji garderobni omari, ponovno premislite.

Ideja, da svojo garderobo popolnoma od začetka napolnite z bolj obstojnimi oblačili, je resnično zastrašujoča. Ni možno, da bi nosile znamke, na katere ste navajene, svojo izbiro morate omejevati zaradi zadnjih modnih trendov in zapravite malce več kot bi običajno?

Vse te skrbi so seveda resnične, a res ni tako težko pripraviti bolj obstojne garderobe – in na dolgi rok je zagotovo vredno.

Pripravili smo vam 10 nasvetov, kako v svojo garderobo vključiti bolj obstojne kose in to brez veliko truda.

1.Test 30

Ko kupujete novo oblačilo, se pred nakupom vprašajte, ali boste stvar oblekli minimalno tridesetkrat. Če je odgovor, da, jo kupite. Presenečeni boste, kolikokrat boste raje rekli ne. Poskusite ne kupovati kosov, za katere veste, da jih boste nosili samo za eno priložnost, in raje vložite v nekaj, kar boste nosili vedno znova. Izberite bolj vsestranske kose, ki jih lahko stilirate na različne načine.

2. Informirajte se

Najtežja stvar, ko poskušate svojo garderobo narediti bolj obstojno, je začetek in še bolj pomembno, kje sploh nakupovati. V naših časih je to precej lažje kot včasih, saj je ogromno znamk, ki jim je glavna stvar ravno obstojnost oblačil. Naredite raziskavo in poskusite najti čim več znamk, ki so vam všeč in začnite tam. Čez nekaj časa, bo vaša zbirka narasla in imeli boste več ljubih znamk, kjer boste lahko kupovale.

3. Nakupujte vintidž

Vintidž moda igra ogromno vlogo pri spreminjanju mode v bolj obstojno, ob enem pa zmanjšuje globalni odtis.

4. Investirajte v oblačila, ki jih boste nosile čez celo leto

Kupujte samo tista oblačila, ki vam bodo koristila čez celo leto. Ne kupujte nove poletne garderobe vsako leto, saj tako zagotovo ne boste nosile enega kosa tridesetkrat. Raje denar zapravite za kose, ki jih boste lahko nosile več kot eno sezono. Kavbojke, majice, obleke, plašči in jakne so kosi, ki spadajo v bolj obstojno garderobo.

5. Podarite oblačila, ki jih ne nosite več

Namesto da vam oblačila visijo v omari, jih raje podarite, s tem pa boste tudi drugim pomagali ustvariti bolj obstojno garderobo, saj bodo raje investirali v vaše stare kose, kot kupovali nove. Odličen način, da se tega lotite je pravilo, en kos notri, en kos ven – vsakič ko boste kupili nekaj novega, boste en kos iz svoje garderobe podarili.

6. Skrbite za svoja oblačila in poskrbite, da bodo zdržala dlje

To je sicer očitno, a je tudi zelo pomembno. Če kupujete bolj kakovostna oblačila, bodo tudi dlje zdržala (in zagotovo boste zanje tudi bolje skrbeli). Primerno skrbite zanje, kar vam bo pomagalo, da vam jih ne bo treba menjati tako pogosto.

7. Naučite se, kako popraviti svoja oblačila (ali pa si poiščite dobrega krojača)

Ko se nekaj strga, ali se vam zlomi peta, ni nujno, da stvar vržete v smeti. Naučite se, kako popraviti svoja oblačila in dodatke – ali še lažje, plačajte profesionalcu, da to naredi namesto vas. Preden si kupite nekaj novega, raje dvakrat premislite.

8. Kakovost pred kvantiteto

Najbolj pomembno je načrtovanje. Bolje je kupovati kakovostnejše, dlje obstojne kose, ki sicer stanejo več, kot pa kupovati poceni kose, ki ne bodo dolgo zdržali. Najbolj pomembno je, da spremenite svojo miselnost. Kupovanje 10 – 30 visoko kakovostnih kosov na leto, je bolje kot kupovanje 60 poceni kosov, ki niso ekološko prijazni. V bistvu boste prihranili, investirali in kupovali manj.

9. Prilagodite porabo denarja

Prenehajte z razmetavanjem denarja. Namesto, da zapravljate svoje prihranke za večerno obleko za poroko ali za par čevljev, ki jih boste nosili samo za posebne priložnosti, raje zapravljajte svoje prihranke za oblačila, ki jih boste nosili vsak dan. Nehajte razmišljati, da nikoli ne bi zapravili toliko za ene kavbojke, raje si recite, da boste letos kupili samo ene kavbojke, ali en kos ta mesec. Po nekaj sezonah boste imeli zelo kakovostno, dlje obstojno garderobo, na katero boste ponosni.

10. Spremenite svojo perspektivo

Obstaja vedno več in več znamk, ki se osredotočajo na okolijsko naravnanost, kar pomeni, da pri izbiri oblačil, ki so dlje obstojna, ni treba več sklepati kompromisov – zato nehajte razmišljati o tem, da jih je še vedno treba.

Foto: Pinterest, www.whowhatwear.com.au


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam