fbpx

Znamko Jimmy Choo bo kupil oblikovalec Michael Kors!

Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Ženska moda, Znani

Priljubljena ameriška znamka je kupila kultnega britanska izdelovalca obutve visoke mode. Kors je plačal 1,2 milijarde dolarjev.

Ta torek sta svetovno znani blagovni znamki Michael Kors in Jimmy Choo sporočila javnosti, da bo Michael Kors kupil znamko Jimmy Choo za 1,2 milijarde dolarjev, kar je eden največjih nakupov oziroma prevzemov modnih znamk v zadnjem času.

Kors, ta modni mogul, bo tako lep del svojega premoženja vložil v to kultno znamko obutve z 20-letno tradicijo, ki je najbolj znana po visokih petah, sicer pa je zašla v nesolventnost in je tako na prodaj že od aprila letos.

Jimmy Choo velja med poznavalkami mode za vroče želeno obutev, največjo slavo je doživel že v 90. letih zaradi Carrie Bradshaw, glavnega lika v seriji Seks v mestu, malo manj znano pa je, da je salonarje in sandale z visoko peto Jimmy Choo oboževala tudi princesa Diana.

Tudi znamka Michael Kors slovi po vsem svetu zaradi svojega karizmatičnega ustanovitelja, ki je vedno znal ‘pihati’ ženskemu spolu na dušo s svojimi stvaritvami, ki so mešanica udobja in visokega (vsaj navideznega) luksuza ter glamurja. Kors razume, da želi biti vsaka ženska nekaj posebnega, videti in se počutiti kot princesa iz modne pravljice, zato imajo njegova oblačila in modni dodatki vedno pridih prestiža, kakršnega si želi nositi vsaka od nas.

Kors je dodatno populariziral svoje ime kot eden od sodnikov v 10 sezonah uspešne modne televizijske emisije ‘Project Runway‘. Njegov pristop do mode temelji na zamisli, da vsaka ženska želi izgledati lepo in bolj bogata, kot je v resnici. Od leta 2014 je Kors sicer izgubil kar 65 odstotkov svoje tržne vrednosti zaradi prodaje svojih torbic v veleblagovnicah, kar zveni nasprotujoče si, saj ne poznam niti ene ženske, ki ne bi želela imeti vsaj ene modne in nadvse uporabne torbe s podpisom Micahel Kors (sama imam dve).

Kakorkoli, Kors namerava spremeniti strategijo, ki je za njegov okus zbezljala v preveč masovno produkcijo, zato se je z zajetno finančno naložbo (denarja mu očitno vmes ni zmanjkalo kljub izgubi tržne vrednosti) obrnil k manjši znamki oziroma manjši proizvodni liniji, da bi mu njegov položaj na modnem trgu pomagala vzpostaviti nazaj na stare številke izpred leta 2014.

Kot se spomnimo, sta Jimmy Choo ustanovila istoimenski oblikovalec čevljev Jimmy Choo skupaj s kreativno direktorico Tamaro Mellon, ki je pred leti tudi uradno postala glavna figura podjetja Jimmy Choo. To ni rešilo znamke, ki je izdelovala kultne stiletto sandale s paščki in torbice, prav tako ni pomagal najem slovečih manekenk za obraze novih kampanj, številke so lezle v rdeče. Kljub zategovanju pasu jim ni uspelo, Jimmy Choo pa je leta 2012 prevzel Pierre Denis, ki bo formalno ostal na čelu znamke skupaj z novo kreativno direktorico Sandro Choi (Mellonova se je pred leti namreč dokončno poslovila in ustanovila svojo lastno znamko čevljev in torbic, ki zelo spominjajo na Choojeve, le da so cenovno še bolj zasoljene).

John D. Idol, predsednik in izvršni direktor multinacionalke Michael Kors Holdings je v pogovoru za medije dejal, da je prevzem Jimmy Chooja šele začetek strategije, ki jo ima v podjetje v mislih, saj želi postati luksuzna skupina, usmerjena v mednarodne blagovne znamke. Kors se želi sčasoma očitno pridružiti šesterici največjih modnih konglomeratov, ki dobesedno obvladujejo visoko modo in luksuz, to pa so med drugim LVMH, Richemont, PUIG, Kering, OTB in Labelux.

Michael Kors resnično nikoli ni imel skromnih sanj! Bomo videli, kako se bo znašel z dediščino, ki jo je za sabo pustil Jimmy Choo, ta kultno razvpiti izdelovalec modne obutve.

 

Foto: Forbes, Vogue, Financial Times, Business Insider, The Business Times


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam