Znanost razlaga, zakaj nekateri po razhodu “zasijejo”!

20. april 2022

Znanost razlaga, zakaj nekateri po razhodu “zasijejo”!

20. april 2022

Za večino ljudi so razhodi ena izmed hujših stvari v življenju. A za nekatere se zdi, da po prekinitvi razmerja kar sijejo!

Vsi razumemo, da je zlomljeno srce nekaj najhujšega in za mnoge je konec razmerja zelo boleče. A nekateri se po razhodih zdijo veliko boljše volje, in zdi se, kot da jih obdaja nov sij. To je opazila tudi uporabnica Starševskega čveka, ki je ostale uporabnike povprašala, zakaj nekateri šele po razhodu “zaživijo”.

Razhod povzroča stres

Vsi vemo, da je razhod stresen, vendar pogosto se ne govori o stresu, ki ga za nekatere povzročajo razmerja. Mnogi uporabniki so ugotovili, da se ti ljudje najbrž v zvezi počutijo tako ali drugače ujeto, kar pa povzroča stres.

Foto: Pexels

Če smo v zvezi, ki nas omejuje, onesrečuje ali daje občutek, da smo ujeti, to v našem telesu povzroči pravi hormonski kaos. Zato še v razmerju, namesto, da bi se s partnerjem zabavali ali bili intimni, opažamo, da imamo grozno kožo, pomanjkanje energije in smo neprestano slabe volje.

“Visoke ravni stresa in kortizola negativno vplivajo na hormone, ki so povezani s spolno privlačnostjo, kot sta na primer estrogen in testosteron,” je za Bustle povedala zdravstvena svetovalka, Takeesha Roland-Jenkins. “In olajšanje, ki ga čutimo po prekinitvi stresne zveze, zelo hitro znižajo ravni teh hormonov, istočasno pa se povišajo spolni hormoni.”

Po vsej verjetnosti pa je ta spolna napetost kar nekaj časa čakala pod površjem in komaj čakala, da eksplodira. Zato tudi prebolevanje zveze z skokom v posteljo z drugimi ni tako nenavadno ali nepričakovano. Dokler počnete to, kar želite in ne ker se izogibate svojim čustvom, ni s tem nič narobe.

Končno svoboda

Vsa ta energija, ki jo čutimo po razhodu, je svoboda, ki jo vaše telo končno občuti. Najbrž se sprašujete: “Od kje vsa ta energija?”

Raziskava strani Yourtango je razkrila, da je pri ljudeh, ki so se pred kratkim razšli s partnerjem, veliko več možnosti, da se bodo vpisali na fitnes ali začeli telovaditi.

Roland-Jenkinsonova pa razlaga, da olajšanje po stresni zvezi vdihne novo življenje v vaše telo, kar vas napolni z motivacijo in energijo. “Težka razmerja nas lahko čustveno in fizično izčrpajo,” je povedala. “Z drugimi besedami, razhod vas osveži in vam omogoči prosti čas za vaše hobije ali sproščanje, česar prej verjetno niste imeli.”

Foto: Unsplash

Se vam je že zgodilo, da ste se po razhodu sprehodili mimo ogledala in ugotovili, da vaša koža žari? “Ko imate zlomljeno srce, se kortizol v vašem telesu poviša, kar pospeši mnoge hormonske procese v vašem telesu, vključno z žlezami, ki mastijo našo kožo,” razlaga Roland-Jenkinsova.

Prekinitev toksičnega razmerja je dobra za dušo in telo

Toksični ljudje slabo vplivajo tako na psiho, kot na telo. Pogosto svoje partnerje izolirajo in negativno vplivajo na njihovo samopodobo. Ko se rešite takega razmerja, se rešite tudi čustvene prtljage, ki je s tem prišla.

“Razhod vam bo koristil, če ste v fizično ali psihično nasilnem razmerju, če ste v razmerju, v katerem imate občutek, da ne morete biti to, kar ste. Poznalo se bo na vašem počutju” še razlaga svetovalka. Vaše telo je po vsem tem čustvenem in fizičnem naporu končno prišlo do sape in to se čuti na vseh področjih.

Za mnoge je razhod stresen in žalosten dogodek, a če ste v razmerju nesrečni in se počutite ujete, razmislite; morda je to znak, da si končno zaslužite svobodnega življenja in sijoče kože!

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic