fbpx

Znanstveni dokaz: gledanje te resničnostne serije vas naredi slabše ljudi!

Lifestyle, Novice, Znani

Že zgolj opazovanje multimilijonskega bogastva, glamurja in luksuza povečuje naše lastne materialistične apetite in želje po takem stilu življenja ter zmanjša empatijo do soljudi.

Priznamo, da nas lepo zabavajo in nam dajejo snov za pisanje, da o njih prav radi kaj preberemo, kadar se dolgočasimo… ampak, če ste ljubiteljica showa Keeping Up With The Kardashians in to resničnostno serijo tudi zares gledate, ne samo preberete kaj o njej tu in tam, imajo znanstveniki neprijetno novico za vas.

Raziskovalci slovite Londonske fakultete za ekonomijo in politične vede – LSE (London School of Economics and Political Science) so se lotili analize, kako gledanje te serije vpliva na gledalce in jih spreminja na osebnostni ravni. Njihove raziskave so pokazale, da gledanje te priljubljene nanizanke poslabša gledalčevo sočutje do revnih ljudi.

V testiranju je sodelovalo 487 odraslih, ki so jih znanstveniki razdelili v dve skupini. Prvi skupini so kazali luksuzne predmete in podobe bogatih slavnih oseb, drugi skupini pa so prikazovali nevtralne fotografije, denimo podobe javnega prevoza ali vaškega življenja.

Rezultati testiranja so pokazali, da je že zelo majhna količina izpostavljenosti slikam luksuznih materialnih dobrin negativno vplivala na anketirance na ta način, da se je zmanjšala njihova empatija in sočustovanje do manj srečnih izbrancev usode ter potreba pomagati socialno ogroženim skupinam v družbi.

Sodelujoči v raziskavi so odgovarjali tudi na vprašanja o tem, katere TV nanizanke in serije ponavadi gledajo. Redni gledalci serije Keeping Up With The Kardashians in podobnih so pokazali znatno bolj izraženo hrepenenje po materialnih dobrinah in nižjo raven sočustvovanja z revnimi.

Dr. Rodolfo Leyva, eden od vodij raziskave na LSE, je pojasnil, da imamo ljudje različno močno željo po materialnih dobrinah. Tisti, ki želijo obogateti zgolj zato, da bi sami sebi omogočili lagoden in luksuzen stil življenja, so najpogostejši ljubitelji in gledalci tovrstnih šovov in neradi pomagajo, redko so člani humanitarnih društev ali prostovoljci.

Po drugi strani pa imajo ljudje, ki bi želeli obogateti zato, da bi s tem denarjem lahko pomagali drugim in šibkejšim, bolj kakovosten odnos do realnosti in življenja ter soljudi, bolj izraženo empatijo in so precej manj naklonjeni resničnostnim oddajam tipa Keeping Up With The Kardashians.

 

 

Foto: Pinterest, Daily Beast, Daily Mail, Billboard, Instagram, The Irish Times, KFMB, E! Tonight


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam