Vlaknine so neprebavljivi ogljikovi hidrati, ki jih najdemo v rastlinskih živilih, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata živila, oreščki in semena, je za Glamour povedal dr. Jesse Bracamonte, zdravnik družinske medicine na Mayo Clinic: “Vaše telo ne more razgraditi vlaknin z encimi za prebavo, zato potujejo skozi prebavni trakt večinoma nedotaknjene.”
Obstajajo topne in netopne vlaknine in mnoga živila vsebujejo kombinacijo obeh. Topne vlaknine se raztopijo v vodi in tvorijo gel, ki upočasni prebavo, daje občutek sitosti in zmanjša skoke krvnega sladkorja po obroku. Najdemo jih v stročnicah in oreščkih ter nekaterem sadju in zelenjavi.

Netopne vlaknine pa povečajo volumen blata in omogočajo, da hrana hitro prehaja iz želodca v črevo, poudarja Sue-Ellen Anderson-Haynes, strokovnjakinja za prehrano.
“Netopne vlaknine so kot čistilna ekipa, ki mora hitro očistiti umazanijo in odpadke, ki ostanejo za sabo,” pravi. Ta vrsta vlaknin se nahaja v polnozrnatih žitaricah in zelenjavi.
Raziskave kažejo, da 95 odstotkov populacije ne dosega priporočene dnevne količine prehranskih vlaknin, kar je približno 25 do 30 gramov na dan za odrasle, pojasnjuje dr. Bracamonte.
Kljub temu pa to ne pomeni, da je prekomerno uživanje vlaknin najboljša rešitev. Pravzaprav lahko preveč vlaknin negativno vpliva na splošno zdravje.

Nenadna napihnjenost, plini ali zaprtje
Napihnjenost, bolečine v trebuhu in prekomerni plini so pogoste posledice povečanega vnosa vlaknin. Neprijetni simptomi so pogostejši, če drastično povečate vnos vlaknin in ne pijete dovolj vode. Voda je namreč bistvena za prebavo vlaknin, da lahko te potujejo skozi prebavni sistem in zapustijo telo.
Za preprečitev težav s prebavo je najbolje, da se držite priporočenega dnevnega vnosa vlaknin, ob tem pa je pri vsakem povečevanju vnosa vlaknin pomembno povečati tudi hidracijo.

Nepričakovani simptomi, kot so utrujenost, krhki lasje ali nohti, bleda koža ali počasnejše celjenje ran
Zelo velike količine vlaknin se lahko vežejo na minerale, kot so železo, kalcij, magnezij in cink. To pomeni, da ti minerali zapustijo telo skupaj z vlakninami in se ne absorbirajo v zadostni meri.
Minerali so bistveni za pravilno delovanje telesa. Pomembni so za zdravje kosti in mišic, delovanje srca in možganov, pa tudi za tvorbo hormonov in encimov. Če jih izločimo, se lahko pojavi pomanjkanje, kar povzroči simptome, kot so utrujenost, krhki lasje ali nohti, bleda koža ali počasnejše celjenje ran.
Težave s končanjem obrokov
Vlaknine upočasnijo prebavo in povečajo občutek sitosti. V bistvu zavzamejo prostor v želodcu, kar telesu sporoča, da ste siti. To pa ne pomeni nujno, da zaužijete vse kalorije ali hranila, ki jih telo potrebuje za optimalno energijo in delovanje.
Pomembno je, da vnos vlaknin razporedite čez dan. Poleg tega ne pozabite, da so vlaknine močno hranilo, ki je namenjeno souporabi z drugimi živili, zato predstavljajo le del uravnotežene prehrane.



