4 presenetljive koristi kostanja, ki jih zagotovo niste poznali

07. oktober 2024

4 presenetljive koristi kostanja, ki jih zagotovo niste poznali

07. oktober 2024
Foto: Pexels
4 presenetljive koristi kostanja, ki jih zagotovo niste poznali

4 presenetljive koristi kostanja, ki jih zagotovo niste poznali

07. oktober 2024
Foto: Instagram @mojcaklepec

Kostanj ni le priljubljen jesenski prigrizek, temveč tudi izjemno hranljivo živilo, ki blagodejno vpliva na naše telo.

Jesen je čas, ko začne narava spreminjati svoje barve, zrak postane hladnejši, ulice pa napolni vonj pečenega kostanja. A ta slastni jesenski prigrizek ni samo nostalgična dobrota, temveč je tudi pravo darilo narave za naše zdravje.

Poleg tega, da je okusen in vsestranski v kulinariki, kostanj vsebuje številne hranilne snovi, ki lahko blagodejno vplivajo na naše telo. Bogat z vitamini, minerali in vlakninami, kostanj ne pomaga le pri uravnavanju energije, ampak tudi krepi imunski sistem in podpira zdravje srca.

V nadaljevanju vam predstavljamo štiri ključne razloge, zakaj bi ga to jesen vsekakor morali vključiti v svojo prehrano.

Foto: Pexels

1. Bogastvo vitaminov in mineralov

Kostanj je prava zakladnica hranilnih snovi, saj vsebuje celo vrsto pomembnih vitaminov in mineralov. Še posebej je bogat z vitaminom C, kar je za oreščke precej nenavadno. Večina ljudi vitamin C namreč povezuje s citrusi, zato vas bo najbrž presenetilo dejstvo, da vas lahko že majhna količina kostanja oskrbi z občutnim deležem tega vitamina.

Vitamin C krepi imunski sistem, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih, ko smo bolj dovzetni za prehlade in gripe.

Poleg tega je kostanj tudi odličen vir bakra, ki sodeluje pri proizvodnji rdečih krvnih celic in prispeva k zdravju vašega srca. Poleg tega kostanj vsebuje še mineral mangan, ki je ključnega pomena za zdravje kosti, in vitamine B, ki skrbijo za energijo in normalno delovanje možganov.

2. Nizka vsebnost maščob in brez glutena

Za razliko od drugih oreščkov, ki so sicer hranljivi, a pogosto vsebujejo visoke vrednosti maščob, je kostanj nizkokaloričen in skorajda brez maščob. To pomeni, da je odličen prigrizek za vse, ki želijo uživati v oreških brez skrbi glede prevelikega vnosa kalorij.

Kostanj vsebuje manj kot 1 gram maščobe na porcijo, kar ga naredi lahko prebavljivega in primernega za ljudi, ki pazijo na svojo telesno težo.

Foto: Pexels

Poleg tega kostanj ne vsebuje glutena, zato je primeren tudi za tiste, ki trpijo za celiakijo ali imajo občutljivost na gluten. Iz kostanja lahko pripravimo tudi kostanjevo moko, ki je odlična alternativa za peko brez glutena.

3. Podpora zdravju srca in ožilja

Čeprav je kostanj nizek v maščobah, vsebuje zdrave oblike maščob in vlaknine, ki so bistvene za zdravje srca. Topne vlaknine, ki jih najdemo v kostanjih, pomagajo zniževati raven slabega holesterola (LDL) v krvi, kar zmanjšuje tveganje za srčne bolezni.

Redno uživanje kostanja lahko tudi pomaga uravnavati krvni tlak, saj vsebuje precejšen delež kalija, minerala, ki pomaga razširiti krvne žile in zmanjšati obremenitev srca.

Kalij prav tako preprečuje kopičenje odvečnega natrija v telesu, kar pripomore k boljšemu ravnovesju elektrolitov in posledično nižjemu krvnemu tlaku. Če iščete naraven način, kako podpreti zdravje vašega srca, je zato kostanj odlična izbira.

4. Odličen vir energije

Jesen je čas, ko se mnogi počutijo bolj utrujeni in brez energije, a ravno kostanj je lahko skrivna sestavina za povečanje vitalnosti. Kostanj namreč vsebuje počasi sproščujoče ogljikove hidrate, kar pomeni, da zagotavlja trajen vir energije brez nenadnih skokov sladkorja v krvi.

Zaradi tega so kostanji odlična izbira za prigrizek, ki vas bo ohranjal polne energije skozi cel dan, ne da bi pri tem obremenjevali vaše telo z rafiniranim sladkorjem.

Foto: Pexels

Za tiste, ki se radi ukvarjate s športom ali pa imate intenzivne dnevne aktivnosti, je kostanj zato še posebej koristen. Z uživanjem kostanja boste dobili potrebna hranila za regeneracijo mišic in povečanje vzdržljivosti, ne da bi obremenjevali prebavni sistem.

Style. Več novic