4 slovenske trgovine z najbolj trendi dodatki za lase

02. september 2022
4 slovenske trgovine z najbolj trendi dodatki za lase

4 slovenske trgovine z najbolj trendi dodatki za lase

02. september 2022
Foto: Instagram

Pentlje, obroči, klobuki, turbani … lasni dodatki dajo piko na i vsaki opravi, poleg tega pa nam olajšajo marsikatero zagato pri oblikovanju frizure.

Pobrskali smo po Instagramu in našli štiri slovenske trgovine z izjemno šik dodatki za lase. Vsi njihovi izdelki so ročno izdelani in zato tudi unikatni. Od prefinjeno elegantnih do prikupno igrivih – za vsako žensko se najde dodatek, ki bo najbolj odgovarjal njeni osebnosti in dopolnil njen unikatni stil. Predstavljamo ti jih tukaj:

Boho Headwear

Boho headwear je slovenska znamka pokrival, pod katero deluje oblikovalka Špela Strašek. Njen čisto prvi izdelek je bil usnjen trak za lase, zdaj pa so v njeni ponudbi predvsem elegantni obroči za lase in klobuki.

V svojih ročno izdelanih dodatkih za lase vključuje eklektiko starega znanja klobučarske obrti z novimi tehnikami in tako ponuja svež ter inovativen pogled na to staro obrt.

Čeprav je po izobrazbi sociologinja, sta jo vedno zanimali moda in zgodovina. Začela je hoditi na tečaj šivanja in oblikovanja, svoje poslanstvo pa našla, ko se je iz Ljubljane preselila nazaj v Celje.

“Ugotovila sem, da je moj sosed, gospod Tomažin, najstarejši klobučar v Celju in to je bila odlična priložnost, da se naučim izdelave klobukov,” razloži.

Kmalu zatem je v centru Celja odprla svoj butik, kjer s svojim delom in znanjem spet obuja pozabljeno obrt izdelovanja pokrival.

Njeni klobuki so bili že trikrat razstavljeni v Londonu na prestižnem tednu klobukov, poleg tega je v sodelovanju z Veleposlaništvom v Londonu za njihovo predstavnico izdelala klobuke za prireditve v Buckinghamski palači.

To poletje je sodelovala z lokalno izdelovalko nakita Mimi and Mimi in nastala je sočna in izjemno ženstvena kolekcija Lemon Collection s prikupnimi detajli limon.

Lazovski

Ana Lazovski, ki že pet let živi in ustvarja v Londonu, zna kot čarovnik različne materiale spremeniti v unikatne umetnine. Njeni naglavni dodatki so odraz prefinjenosti, elegance in drznosti. Čisto prvega je izdelala leta 2008. “Bil je totalen hit – to je bila ogromna pentlja iz ciklamnega, srebrnega in črnega damasta, ki so jo vsi želeli fotografirati.”

V tednih po dogodku, na katerem se je pojavila s tem ekstravagantnim pokrivalom, so se pojavile prve objave v revijah in stilisti so ponoreli.

“Kmalu zatem se je Lady Gaga pojavila z belimi prizmami na glavi in obrnila komercialni market naglavnih dodatkov na glavo. Vsi so hoteli nekaj v laseh, drznost je vzplamtela. Noro obdobje,” se svojih začetkov spominja Ana.

Od takrat je sodelovala z mnogo umetniki, njene kreacije so se pojavile v številnih filmih, reklamah in na modnih pistah. Ekstravagantna pokrivala so med drugim nosile Miša Molk, Pia Zemljič, Erika Žnidaršič, Nina Osenar, Hannah Mancini in mnoge druge.

Eno najzahtevnejših je bil klobuk, ki se je leta 2016 na londonskem tednu klobukov uvrstil med sto najboljših na svetu.

“Šlo je za bombažno nit, prepojeno z epoksi smolo, vsak koščen niti je bil še dodatno pobrušen. Vanj je bilo vloženih ogromno ur dela. Zanimivo, da me klobučarji v tujini še danes poznajo po njem – očitno spada pod moj DNK.”

Za izdelavo pokrival sicer potrebuje od treh ur pa vse do štirih dni ali še več. “Največ časa zahtevajo skulpturirani klobuki iz slame ali usnja,” razloži.

Mehka pletena svila ali volna, organdi ali damast, čipka ali usnje – pri izbiri njenih materialov je ključna prefinjenost. Ana ustvarja za tiste, ki si upajo in se dobro počutijo v svoji koži. “Ustvarjam umetnost,” zaključi in napove serijo vsakodnevnih, poročnih in večernih kosov, ki bodo jeseni na voljo za nakup ali izposojo pri nas, v Sloveniji.

TRIBBE Hats By Blanka

Ljubiteljice turbanov gotovo že poznate Blanko Slak Rupnik, ki deluje pod znamko Tribbe. Turbani so z leti postali njen prepoznavni znak, manjšo različico pa rada nadene tudi svoji hčerki Bianci.

“Turban je povzročil pravo malo revolucijo med pokrivali, ki so bila zelo priljubljena že dolgo nazaj in so označevala glamur in razkošje. Turbani izražajo moč, samostojno žensko, stil in drznost,” pravi.

Svoje turbane opisuje kot unikatne, brezčasne in ženstvene, čisto vse izdela sama.

Blanka že več let živi na Dunaju, kjer je leta 2017 odprla tudi svoj butik, oziroma “kraljestvo turbanov”, kot ga sama imenuje. Uspelo se ji je prebiti v t. i. dunajsko zlato četrt mode, na ulico, kjer domujejo Prada, Chanel, Saint Laurent in Louis Vuitton.

Največji delež njenih strank predstavljajo Arabci, Indijci in Rusi, v njeni spletni trgovini pa rade nakupujejo tudi Slovenke. “Odziv je izreden, večina teh strank postanejo redne stranke in veliko jih ima doma že pravo zbirko mojih turbanov ali trakov,” pravi.

Njeni turbani so bili predstavljeni celo na newyorškem tednu mode, pravo malo revolucijo pa povzročajo tudi na vzhodnem trgu, kjer čedalje več žensk kupuje njene turbane, kot nadomestek hidžabu oziroma burki.

Poleg turbanov, prodaja tudi široke trake za lase, za jesen pa že pripravlja novo kolekcijo turbanov z edinstvenimi vzorci in velikimi rožami.

Curly & Cute

Najmlajše modne navdušenke bodo prišle na svoj račun s prikupnimi pentljicami Curly & Cute. Izdeluje jih Tina, mamica z romantično dušo in kreativnim duhom, ki je ljubezen do pentljic razvila že v otroštvu.

“Vedno sem se soočala z vprašanjem, kako naj si spnem svoje bujne kodre in tako sem si v lase vpletala razne okraske in pentljice,”

pravi in razloži od kod ime Curly & Cute. “Curly pomeni moje kodraste lase, ki so moj prepoznavni znak, cute pa označuje moje ljubke kreacije.”

Njene pentljice so narejene iz bombaža, pliša in imitacije usnja, namenjene pa so tako malčicam kot njihovim mamicam. Ljubke kreacije ustvarja zvečer v svoji delavnici, ko njen petletni sin Finn zaspi. “Takrat se potopim v čudoviti svet kreacij in barv, prepuščena svoji bujni domišljiji.”

Ker so izdelane ročno, je vsaka od pentljic malo drugačna in zares edinstvena. Tina je najbolj vesela, ko z njimi osreči majhne deklice. Vedno znova se veseli tistega posebnega trenutka, ko se pentljica prvič dotakne dekličinih las. Šele takrat zares uresniči svoj namen: na ljubkih obrazih pričarati nasmeh.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic