7 osupljivih dejstev, ki jih niste vedeli o čevljih

30. september 2023

7 osupljivih dejstev, ki jih niste vedeli o čevljih

30. september 2023
Foto: Launchmetrics/Spotlight

Ta zabavna dejstva dokazujejo, da imajo čevlji bogato zgodovino in kulturni pomen, zaradi česar so veliko več kot zgolj modni dodatki. So funkcionalni, umetniški in včasih celo rekordni!

Čevlji so najbolj priljubljen modni dodatek, po katerem hrepeni večina žensk in v omari se bo vedno našel prostor še za en nov par. Kar pa je manj znano je to, da imajo čevlji zelo razburljivo zgodovino.

Kdo je nosil prve čevlje s peto? Koliko stanejo najdražji in katera trendseterka je v 19. stoletju popularizirala škornje? Razkrivamo vam 10 osupljivih dejstev o čevljih, ki jih zagotovo niste poznali.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Visoke pete za moške

Čevlji z visoko peto so bili prvotno namenjeni moškim. V 17. stoletju so jih popularizirali perzijski vojaki, da bi jim med jahanjem pomagali pritrditi noge v stremena.

Največji čevelj na svetu

Največji čevelj na svetu po Guinnessovi knjigi rekordov meri 5,29 metra v dolžino, 2,37 metra v širino in 1,83 metra v višino. Nastal je leta 2015 v Združenih arabskih emiratih.

Najdražji copati

Ikonični rdeči copati, ki jih je Dorothy nosila v filmu “Čarovnik iz Oza”, so bili ocenjeni na več kot milijon dolarjev. Leta 2005 so jih ukradli iz muzeja, vendar so jih leta 2018 spet našli.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Velikosti čevljev

Koncept standardiziranih velikosti čevljev se je začel v začetku 20. stoletja. Pred tem so čevlje pogosto izdelovali po meri vsakega posameznika.

Povprečno število čevljev

Povprečna ženska ima v omari 19 parov čevljev. Predvsem superg in sandalov.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Najdražji čevlji na svetu

Da ženske absolutno znamo za naš priljubljeni modni dodatek porabiti tudi celo plačo, ni nič novega. Najdražji par čevljev, ki se je prodal, je stal 618.000 evrov na dražbi leta 2000. Bili so kopija Ruby Slipperrs čevljev, katere je Judy Garland nosila v filmu Čarovnik iz Oza.

Levi in desni čevelj

Ali poznate izraz “dve levi nogi”? Čeprav je govora o človeku, ki je neroden, do leta 1818 niso obstajali levi in desni čevlji. Oba sta bila enaka, dokler niso v začetku 19. ta problem rešili in začeli izdelovati dva različna čevlja.

Prvi škornji za žensko

Britanec Joseph Sparkes Hall je izumil prve ženske škornje za kraljico Viktorijo leta 1837. Bili so prvi elastični škornji, sicer zelo popularni tudi med moškimi v začetku 19. stoletja. Ko jih je obula kraljica, so škornji postali takojšnji hit in s tem je postala trendseterka tistega časa.

Foto: Spotlight/Launchmetrics

Rekord v zavezovanju čevljev

Najhitrejši čas zavezovanja vezalke na čevlju je približno 1,6 sekunde. Gre za rekord, ki ga je postavil Ian Fieggen leta 1987.

Peta stilleto

Izraz “stiletto” izhaja iz italijanske besede “stilo”, kar pomeni “bodalo”. Prav zato, ker je za to vrsto čevljev z visoko peto značilna dolga, vitka peta.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic