7 znakov, da nujno potrebujete dopust

11. april 2024

7 znakov, da nujno potrebujete dopust

11. april 2024
Foto: Instagram @jasminsarakatariina

7 znakov, da nujno potrebujete dopust

11. april 2024

Če se nikakor ne morete spomniti, kdaj ste bili nazadnje na dopustu, kjer ste se lahko res spočili, lahko sami ugotovite, da je skrajni čas, da si privoščite kakšen dan ali dva odmora, da se odpočijete in napolnite z energijo.

Dejstvo pa je, da vsi potrebujemo počitek, odmor, odklop od vsakodnevnih obveznosti, da bi lahko normalno delovali.

Nikar ne imejte občutka krivde, če si vzamete dan dopusta, konec koncev je to vaša pravica. Vse pogosteje je tudi opaziti, da se zanemarja pomen počitnic/dopusta.

Foto: Instagram @entre_dois

Pomanjkanje prostega časa lahko resno ogrozi vaše psihično in fizično zdravje, kar vpliva tudi na odnose v zasebnem življenju. Če se težave in stres kopičijo iz dneva v dan, rešitev pa ne iščete, tvegate, da bo prišlo do pojava izgorelosti, bolezni.

Zato je pomembno, da zmanjšate vsakodnevno stopnjo stresa in si privoščite nekaj dni oddiha, ki si ga zaslužite. Spodaj je 7 opozorilnih znakov, ki nakazujejo, da ga še kako zelo potrebujete:

Postali ste zelo negativni

Če opažate, da imate vedno več težav z dokončanjem delovnih obveznosti, vse bolj vam gredo na živce vse stvari okoli vas, ste nenehno nezadovoljni, ne vidite svetle točke v službi, imate težave s spanjem in postajate nezadovoljni v zasebnem življenju, potem je čas, da “ustavite žogo”.

Imate fizične bolečine

Ko ste zaskrbljeni in obremenjeni s službo, se lahko začnejo pojavljati tudi fizične posledice, kot je povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, potenje, bolečine v prsih, glavobol in vrtoglavica. Utrujenost, ki je posledica preobremenjenosti, lahko vpliva na vaš imunski sistem ter tako postanete bolj dovzetni za prehlade, gripo in ostale bolezni.

Foto: Instagram @jasminsarakatariina

Pojavi se nespečnost

Po nekaterih raziskavah tretjina mladih ne spi priporočenih osem ur, saj nimajo časa, medtem ko druga tretjina trpi zaradi nespečnosti. Stopnja stresa lahko doseže raven, ko človek težko zaspi, saj ima v glavi preveč stvari, ki ga obremenjujejo. Če opazite, da se to dogaja tudi vam, je čas, da si vzamete dopust.

Pri delu naredite vse več napak

Ker se morda niste dovolj in kvalitetno naspali, naredite vse več napak tudi pri delu. Ko stres postane kroničen, je vse težje ostati skoncentriran in sprejemati smiselne odločitve.

Iščete nezdrave možnosti za odpravljanje stresa

Če ste opazili, da vse pogosteje posegate po alkoholu, nezdravi hrani, je to lahko znak, da trpite zaradi hudega stresa.

Foto: Instagram @chloelecareux

Vaše podjetje je postalo vaše življenje

Cel dan delate, in ko ste doma, še kar razmišljate, kaj vse bi še morali postoriti? Opustili ste svoje hobije, vse manj časa imate za družino in prijatelje in preprosto nimate energije za druženje, šport, branje, saj nenehno razmišljate o službi.

Imate vse več zasebnih težav

Če ste pod stresom, se po navadi zgodi, da svoje frustracije in težave nezavedno prenašate na svoje najdražje in s tem uničujete svoje zasebno življenje. Čas, ki bi ga morali vložiti v krepitev odnosov, raje namenjate službi, s tem pa povzročate težave sebi in najbližnjim.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic