Recepta za smuti se je domislila skupina raziskovalcev Blue Zones, ki se ukvarja preučevanjem najdlje živečih ljudi na svetu. To je bananin smuti s kurkumo, ki vsebuje same blagodejne sestavine.
Za začetek je tukaj kurkuma, ki je že več kot sto let osnovna sestavina okinavske prehrane. Okinava, peti največji japonski otok, se ponaša s prebivalstvom, ki ima 40 odstotkov več možnosti, da doseže status stoletnika, kot drugi Japonci.
Kurkuma proti demenci in boleznim srca
“Kurkuma je osnovna hrana na Okinavi, kjer se uporablja kot začimba za kuhanje in kot čaj,” pravi vodja skupine Blue Zones, Dan Buettner. “Svetlo rumena začimba je bila predmet številnih študij zaradi svojih protivnetnih lastnosti. Je močan antioksidant, ki lahko nevtralizira proste radikale, povezan je z manjšim tveganjem za možganske bolezni, kot sta Alzheimerjeva bolezen in demenca, in dokazano zmanjšuje tveganje za bolezni srca.”
Mnoge od teh lastnosti kurkume, ki prispevajo k daljšemu življenju, so povezane s spojino, znano kot kurkumin. Ta ima protivnetne in antioksidativne lastnosti in lahko potencialno pomaga tudi pri lajšanju bolečin po vadbi ter spodbuja zdravo črevesje.
Med zdravilnima sestavinama tudi banana in jabolko
Druga ključna sestavina tega smutija so banane, ki so prav tako polne koristnih sestavin: so odličen vir vlaknin, antioksidantov in kalija. Z njimi boste naredili uslugo vašemu črevesnemu mikrobiomu. V smutiju so tudi jabolka, polna vitamina C in antiosidantov. Mnogi jih povezujejo z izboljšanjem delovanja pluč s staranjem, raziskave pa so pokazale tudi, da lahko znižajo holesterol in zmanjšajo tveganje za raka, bolezni srca, astmo in sladkorno bolezen tipa 2.
Zadnja sestavina, ki jo je potrebno dodati v smuti, je sojino mleko. Vsebuje več beljakovin kot druga rastlinska mleka, soja pa je povezana z izboljšanjem simptomov, povezanih z osteoartritisom – pogostim obolenjem pri starejših populacijah, kar pomeni, da lahko pomaga povečati mobilnost in kakovost življenja, ko se starate.
RECEPT
Sestavine:
- 1 zrela banana,
- 1 jabolko, olupljeno in narezano na kose,
- 1 žlička kurkume v prahu,
- 1 skodelica vaniljevega sojinega mleka,
- pest ledu.
Postopek:
Vse sestavine zmešajte v blenderju in postrezite.