Ali lahko sama pozdravim vaginalno vnetje?

22. julij 2019

Ali lahko sama pozdravim vaginalno vnetje?

22. julij 2019

Običajno težko spregovorimo o zdravstvenih težavah, če pa so te intimnega značaja, še toliko težje.

Okužbe intimnih delov niso ravno najbolj prijetna tema za pogovor, pa vendar zelo pogosta. Pomembno je, da odkrijete vzrok, hkrati pa skrbite za uravnoteženo prehrano, ki ima velik vpliv tudi na zdravje vaginalne flore. Pri ponavljajočih se vnetjih bolezen zdravite sistemsko, tudi z jemanjem probiotikov teden dni pred menstruacijo in drugimi pristopi, ki vam jih bo svetoval vaš ginekolog.

Poležavanje ob bazenu, jezeru ali ob morju, toplo sonce in žal, včasih tudi neprijetno vnetje »tam spodaj«. Nekatere ženske so bolj občutljive in opazijo, da jih ravno poleti doleti neprijetno vaginalno vnetje. Toplota in vlaga sta po navadi glavni vzrok, da je takih okužb v poletnem času več.

Nasveti za brezskrbno poletje, brez neprijetnega srbenja

Seveda pa se vam ni treba izogibati kopalkam in vodi, saj lahko z naslednjimi nasveti precej omejite oziroma pozdravite vaginalne okužbe.

Odložite mokra oblačila

Se še spomnite, ko so nam naše mame govorile, naj preoblečemo mokre kopalke in se nam je zdelo to zdelo popolnoma odveč, ker bomo kmalu spet v vodi. Pa ne gre le za kopalke. Tudi športna oblačila, ki so običajno iz tehničnih materialov, ki ohranjajo toploto, a žal tudi vlažnost, lahko povzročijo draženje. Ko zaključite z vadbo, se čim prej oprhajte in preoblecite. Vlažno okolje je namreč popolno za razvoj idealno za razvoj glivic.  

Bombaž, bombaž in še enkrat bombaž

Čipke so res bolj privlačne, a žal velikokrat iz sintetičnih materialov. Koža na intimnih predelih bolj občutljiva in če temu dodamo še poletno vročino in posledično več vlage, se vnetje lahko hitreje razvije. Priporočamo vam, da raje izberete bombažno spodnje perilo.

Zdrava črevesna flora = zdrava vaginalna flora

»Povej mi, kaj ješ in povem ti, kdo si!«. Nekako tako se sliši pregovor. Če želite ohraniti zdravo vaginalno floro, je zelo pomembno, kaj jeste. Naša odpornost izvira iz črevesja in znano je, da glivice ljubijo sladkor. Priporočamo, da se ga čim bolj izogibate, prav tako tudi alkoholu, kofeinu in kajenju. Več o vplivu hrane na razvoj glivic, si preberite v tem članku.

Preskočite vročo kopel, savne in masažne kadi

Srečnica tista, ki v poletnih dneh čuti potrebo po vroči kopeli. Na splošno pa se tudi pozimi ni dobro predolgo namakati v vroči vodi. Vaginalna flora se tako hitro spremeni in lahko pride do vnetja.

Potovalna lekarna

Poleg obližev, protibolečinskih tablet, razkužila, naj v potovalni lekarni ne manjka zdravilo proti vaginalnim glivičnim okužbam. Ne dovolite, da bi vam taka stvar pokvarila dopust.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Vas zanima, kako je naša bralka sam pozdravila ponavljajoča se vnetja?

»V zadnjem času so se mi začela vnetja pojavljati vse pogosteje. Najprej sem obiskala ginekologa, ki je potrdil prisotnost glivic, ki pa so se sprva pojavile zaradi uživanja antibiotikov. Po končani terapiji z zdravili je bilo sicer nekaj časa stanje normalno, v roku meseca in pol pa se je vnetje znova pojavilo. Tiste, ki so ga že imele, vedo, da je občutek vse prej kot prijeten. Neprijeten izcedek, srbečica, včasih tudi bolečina med spolnim odnosom in na koncu koncev žalosten partner.

K sreči sem naletela na Lomexin, zdravilo, ki ga prej nisem poznala. Zdravljenje z drugimi zdravili je bilo ni več učinkovalo in je trajalo dlje časa. Sicer z dvomi, sem zdravilo uporabila in lahko rečem, da se je zgodil čudež čez noč. Različica, ki sem jo uporabila, vsebuje le eno vaginalno kapsulo, ki je vnetje tako rekoč čez noč pozdravila. Zjutraj ni bilo več sledi o srbečici, bolečinah in neprijetnem izcedku.

Pri uporabi vaginalnih kapsul je treba upoštevati navodila in jih vstaviti globoko v nožnico pred spanjem, s čistimi rokami. Če je mogoče, se v tem času vzdržite spolnih odnosov in po potrebi naj se zdravi tudi partner.

Ker rada širim dobre stvari, sem ga priporočila tudi prijateljicam, da ga imajo v potovalni lekarni v poletnih dneh, ko smo več v kopalkah in je možnosti za nastanek vnetij več.

Prijateljica je pohvalila drugo različico zdravila v obliki vaginalne kreme, ki jo s posebnimi aplikatorji vneseš v nožnico. Tudi ona je vnetje pozdravila v hitreje kot v preteklosti in ga izredno pohvalila.

Lomexin je zdaj vedno del naše potovalne lekarne, saj hitro in učinkovito pozdravi vnetje.«

Avtor
Piše

Style. Več novic