Se je po kopanju v morju dobro stuširati?

10. julij 2023

Se je po kopanju v morju dobro stuširati?

10. julij 2023
Foto: Pexels
Se je po kopanju v morju dobro stuširati?

Se je po kopanju v morju dobro stuširati?

10. julij 2023
Foto: Pexels

Tuši na plažah omogočajo tuširanje takoj, ko pridemo iz morja. Nekateri jih redno uporabljajo, drugim paše občutek morske soli po telesu. Kaj pa je najboljše za našo kožo?

Ni skrivnost, da morski zrak in morska voda, bogata s soljo, blagodejno vplivata na naše zdravje. Že leta 1987 je francoski znanstvenik René Quinton, ki je svoje življenje posvetil preučevanju morske soli in morske vode, iskal podobnosti med človeškim telesom in morsko vodo, znanstveniki pa še danes verjamejo, da ima morska voda enako pH vrednost kot zdrava človeška kri.

Kako pa torej morska voda deluje na našo kožo, največji človeški organ? Ali se bi morali po kopanju v morju stuširati ali pustiti, da morska voda ostane na naši koži?

Foto: Pexels

Odgovor je preprost, saj ima morska voda na kožo številne pozitivne učinke, a pomembno je, da se kopamo v morju, ki je čisto, saj lahko onesnažena morska voda le škoduje našemu zdravju, medtem ko čisto morje deluje zdravilno in pomaga pri ekcemih, dermatitisu, aknah, glivicah … Hkrati pa je morje tudi najboljši piling, ki ga lahko ponudimo svojemu telesu.

Izboljšanje simptomov ekcema

Ekcem je alergijsko vnetje, ki se kaže kot razpokana, suha in srbeča koža. Študija iz leta 2016 je pokazala, da ima morska voda na ekceme zelo blagodejne učinke zaradi prisotnosti mineralov, kot so kalcij, magnezij, kalij, cink in drugi.

Lajšanje alergijskih reakcij

Morska voda zmanjšuje prisotnost imunoglobulina E, ki povzroča alergijske reakcije, hkrati pa upočasni ali ustavlja reakcijo kože na prisotnost nekaterih drugih snovi, ki povzročajo alergije.

Pomoč pri luskavici

Za lajšanje simptomov luskavice zdravniki pogosto priporočajo namakanje v morski vodi ali vodi, ki ji dodamo morsko sol. Seveda morje ne bo moglo ozdraviti luskavice, ki je kronična bolezen, lahko pa bo zmanjšalo njen obseg. Čeprav ni povsem znano, kako morje pomaga pri luskavici, znanstveniki domnevajo, da sprošča endorfine in enkefaline, ki pomagajo zatreti bolečino, ali pomaga odstraniti bakterije na površini kože.

Foto: Pexels

Rešuje akne

Minerali magnezij, kalcij in kalij so sestavni del morske vode in pomagajo v boju proti bakterijam, ki povzročajo akne. V tem primeru je priporočljivo pustiti morje na koži čim dlje.

Zdravi glivične okužbe stopal in nohtov

Morska sol deluje protibakterijsko in predstavlja pravo zdravilo za glivice na stopalih in nohtih. Glivice ne marajo suhosti, ki jih za seboj pusti morska voda.

Naravni piling

Morska voda, ki se posuši na telesu, deluje kot piling za kožo. Dovolj je le, da kožo podrgnete s suho brisačo in odmrle celice z zgornje plasti kože bodo odšle skupaj s soljo.  

Avtor
Piše

T. K.

Style. Več novic