Jelena Đoković spet v Sloveniji, tokrat ozavešča o travmi

30. september 2023

Jelena Đoković spet v Sloveniji, tokrat ozavešča o travmi

30. september 2023

Ponovno smo imeli priložnost govoriti z Jeleno Đoković, direktorico in soustanoviteljico Fundacije Novaka Đokovića, ki je Slovenijo tokrat obiskala v okviru programa “Podpora, ne popolnost”.

Fundacija Novak Đoković v okviru programa “Podpora, ne popolnost” v Ljubljani in tudi drugih mestih po Balkanu premierno predstavlja Modrost travme, dokumentarni film dr. Gaborja Matéja, ki raziskuje, zakaj se zahodna družba sooča s povečanim številom duševnih motenj in kroničnih bolezni. Gre za filmsko potovanje z zdravnikom, avtorjem knjižnih uspešnic in prejemnikom odlikovanja kanadskega reda, ki je življenje posvetil razumevanju povezave med boleznijo, zasvojenostjo, travmo in družbo, v kateri živimo.

Premiero v Ljubljani si je ogledala tudi Jelena Đoković, ki nam je tik pred projekcijo zaupala, da si je film ogledala že desetkrat, ter da jo navdušuje predvsem zato, ker “spremlja človeka od zgodnjega razvoja, njegove različne bolečine in kako se te bolečine kasneje izražajo skozi življenje.”

Foto: Profimedia

“Dovolj je ena oseba, ki nudi podporo”

“V zgodnjem razvoju otroka morda nismo preveč osredotočeni, ker se učinki naše vzgoje ne vidijo takoj. Ko pa kasneje v odraslem človeku vidimo posledice, ko morda sprejema kakšne slabe odločitve, tega ne povezujemo s tem, da se nismo dovolj posvetili otroku. Meni kot nekomu, ki se ukvarja z zgodnjim razvojem otroka, ki v to investira svoj čas in denar, se zdi ta film ključen in si želim, da ga pogleda veliko ljudi, da govorimo o travmah iz otroštva in da ko jih osvestimo, da osvobodimo to bolečino.”

Glede na to, da imata z Novakom dva otroka, 9-letnega sina Stefana in 6-letno hčerko Taro, nas je zanimalo, če se skozi tovrstvo udejstvovanje tudi sama kot mati bolj zaveda travm, ki jih lahko doživita njena otroka.

“Se, se pa tudi zavedam, da ne morem preprečiti travme, saj se življenje zgodi in po eni stran nočem biti preveč zaščitniška, ampak želim svojima otrokoma pomagati, da jima stojim ob strani. Tako kot je tudi sporočilo v filmu: v življenju otroka je dovolj ena sama oseba, ki mu nudi podporo in da ni sam v svoji bolečini. Že to zmanjša vpliv travme na otroka. To je nekaj, kar sem se naučila tudi s pomočjo dr. Matéja, da kot starši ne moremo preprečiti vsega, važno je, da znamo to prepoznati, da otroku stojimo ob strani, življenje pa naj se odvija kot se mora.”

Foto: Novak Djokovic Foundation

Pa da vidimo, kaj je ta “nič”

Sodelovanje z Matéjem je prišlo kot nekakšno nadaljevanje lanskoletnega sodelovanja s Shefali Tsabary, psihologinjo in svetovno strokovnjakinjo za starševstvo. “Po sodelovanju z dr. Shefali smo razmišljali, katerega strokovnjaka bi naslednjega želeli predstaviti v regiji, in dr. Gabor Maté se nam je zdel naslednja logična izbira,” nam je pojasnila Jelena in dodala:

“Ko smo delali z dr. Shefali smo govorili o ozaveščenem starševstvu, kar so mnogi komentirali, češ da so njih starši tepli, pa smo ‘vseeno v redu in da nam ni nič’. Zato smo si rekli, da bomo k sodelovanju povabili dr. Matéja, da vidimo, kaj je ta ‘nič’.”

Po premieri v Ljubljani je sledil panel, na katerem so poleg Jelene sodelovali še Smiljana Grujić, programska direktorica istoimenske fundacije in soavtorica programa “Podpora, ne popolnost”, Igor Jurić, ustanovitelj Centra za pogrešane in zlorabljene otroke, in Andreja Poljanec, psihologinja ter predavateljica na Fakulteti Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Andreja Poljanec, Smiljana Grujić, Jelena Đoković in Igor Jurić (Foto: Novak Djokovic Foundation)

Filmske projekcije so nekakšen uvod v pogovore in delavnice z dr. Matéjem, ki bodo sledili. Delavnica v Ljubljani bo potekala 14. oktobra v Cankarjevem domu, kjer se bo dr. Maté na celodnevni izobraževalni delavnici osredotočil na vzroke travme in na to, kako se manifestira in kako jo lahko ozdravimo.

Namen teh dogodkov je, da udeležence opolnomočijo s praktičnimi orodji, s katerimi se lahko pripravijo na soočenje s travmo, okrepijo svojo čustveno odpornost in ustvarijo bolj zdravo, sočutno skupnost, so pojasnili v Fundaciji Novak Đoković.

Fundacija Novak Đoković je bila ustanovljena leta 2007 kot organizacija, ki vlaga v predšolsko izobraževanje v Srbiji. Delo Fundacije temelji na prepričanju, da lahko s predšolskim izobraževanjem spremenimo življenja otrok in celotne skupnosti. To je mogoče doseči z ustvarjanjem najboljših programov in učnih okolij, v katerih se je imelo priložnost izpopolnjevati že 2.237 vzgojiteljev in učiteljev. Fundacija je doslej zgradila, rekonstruirala ali opremila 55 vrtcev in pomagala več kot 8.670 staršem ter 53.691 otrokom. Danes si prizadeva, da bi v Slovenijo in države v regiji pripeljala tudi svetovno priznane strokovnjake s področja starševstva in zgodnjega razvoja otrok. Po gostovanju dr. Shefali leta 2022 bo letos v Slovenijo in regijo pripeljala dr. Gaborja Matéja.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic