Domači sirup, torej bezgov sok, ki so ga pripravljale naše mame in babice, je zaznamoval otroštvo mnogih izmed nas. Dišeče in osvežilne note bezga so se nam najbolj prilegle po celem dnevu, preživetem na soncu in svežem zraku.
A zdaj, ko smo odrasli nam bezga ni treba uživati le v obliki soka, ampak ga lahko tudi začinimo s kakšno kapljico alkohola.
Idealen način za to je koktajl, ki vsebuje tako bezgov sirup kot bezgov liker, saj je tako njegova aroma čim bolj intenzivna. Bezgovo aromo bo dodatno poudarila limona, svežino pa bosta koktajlu dodala penina in gin.
Sestavine (za 2 kozarca):
- 15 ml bezgovega sirupa,
- 25 ml bezgovega likerja,
- 25 ml limoninega soka,
- 70 ml penine,
- 50 ml gina,
- nekaj kock ledu,
- bezgovi cvetovi ali listi mete za dekoracijo.
Priprava:
- V mešalnik dajte bezgov sirup, bezgov liker, limonin sok, gin in led. Dobro mešajte, dokler ne začutite, da so se stene mešalnika ohladile.
- Dobljeno mešanico prelijte v dva koktajl kozarca in dodajte penino.
- Po želji dodajte še eno ali dve kocki ledu ter okrasite z bezgovimi cvetovi ali listi mete.
- Če želite, da bo koktajl izgledal še bolj prefinjeno, lahko na kozarcu naredite sladkorni rob. To dosežete tako, da na rob kozarca nanesete malo vode ali limoninega soka in kozarec vtisnete v sladkor, ki ste ga predhodno stresli na ravno površino, recimo krožnik.
- Zdaj vam ostane samo še to, da uživate v prefinjenem okusu!