Korenine razkošne kremaste slaščice segajo globoko do antične Grčije, njena popularnost pa se z leti ni zmanjšala, saj cheescake še danes predstavlja simbol slaščičarstva po vsem svetu.
Zaradi preproste strukture nudi cheesecake neskončne možnosti za eksperimentiranje z različnimi vrstami sadja, oreščkov ali čokolade, a različica s pistacijo vas bo nedvomno očarala. Kombinacija kremaste teksture in hrustljavih pistacij namreč ustvarja popolno kulinarično simfonijo.
Sestavine:
- 200 g piškotov
- 100 g stopljenega masla
- 250 g kremnega sira
- 200 g grškega jogurta
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 100 g mlete pistacije
- 50 g zdrobljene pistacije za posip
- Ščepec soli
Priprava:
Pečico segrejte na 180 °C. Kekse zmeljite v fini prah in jim dodajte stopljeno maslo. Vse skupaj dobro premešajte.
Maso razporedite po dnu pladnja za cheesecake (20 cm premera) in rahlo pritisnite, da se enakomerno porazporedi. Maso pecite 10 minut, nato pa pustite, da se ohladi medtem ko pripravljate nadev.
Nadev
Temperaturo pečice zmanjšajte na 160 °C. V veliki posodi zmiksajte kremni sir, grški jogurt, sladkor in ekstrakt vanilije dokler masa ne postane gladka. Eno po eno dodajte jajci in vmes mešajte. Na koncu vmešajte še mlete pistacije in ščepec soli ter vse skupaj zmiksajte.
Pečenje
Pripravljeni nadev prelijte preko spečene mase. Pladenj z maso in nadevom postavite v še večji pladenj, napolnjen z vročo vodo, tako da se bo cheesecake pekel v vodni kopeli. Vse skupaj pecite na 160 °C med 45 in 50 minut.
Dekoracija
Ko se cheesecake ohladi, ga postavite v hladilnik za nekaj ur. Preden ga postrežete, ga posujte z zdrobljenimi pistacijami.