To je zajtrk, ki se ga ne boste naveličali

23. september 2024

To je zajtrk, ki se ga ne boste naveličali

23. september 2024
Foto: Instagram @twopeasandpod
To je zajtrk, ki se ga ne boste naveličali

To je zajtrk, ki se ga ne boste naveličali

23. september 2024
Foto: Instagram @home_has_my_heart

Bučni vaflji, polni toplih začimb in sezonskega okusa, so popoln način, da se razvajate ob hladnih jesenskih jutrih.

Jesen je čas, ko nas hladna jutra vabijo, da si pripravimo nekaj toplega, dišečega in hranljivega. In kaj je bolj popolno za začetek dneva kot vaflji, polni sladke arome buče in začimb?

Njihova zlata hrustljava skorjica in mehka notranjost bosta pričarali pravo jesensko vzdušje na vašem krožniku. Če želite v svoja jutra vnesti nekaj sezonskega čara, so bučni vaflji zato zagotovo prava izbira.

V nadaljevanju vam razkrivamo recept za popolne bučne vaflje, ki bodo postali vaš naljubši obrok v jesenskih dneh.

Sestavine za bučne vaflje (za 4 osebe):

  • 250 g moke (lahko uporabite navadno ali polnozrnato)
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička cimeta
  • 1/2 žličke ingverja v prahu
  • 1/4 žličke muškatnega oreščka
  • Ščepec soli
  • 2 jajci
  • 2 žlici sladkorja (po želji lahko uporabite rjavi sladkor ali med)
  • 200 g bučnega pireja (lahko ga pripravite sami ali kupite že pripravljenega)
  • 300 ml mleka (navadno ali rastlinsko)
  • 60 ml stopljenega masla ali kokosovega olja
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta

Postopek priprave:

1. Priprava bučnega pireja: Če uporabljate svežo bučo, jo najprej narežite na kose in jo specite v pečici pri 180°C približno 30–40 minut, dokler ne postane mehka. Nato jo olupite in zmešajte v gladek pire. Uporabite lahko tudi že pripravljen bučni pire v konzervi, kar vam bo prihranilo nekaj časa.

2. Suhe sestavine: V večji posodi zmešajte moko, pecilni prašek, cimet, ingver, muškatni orešček in sol. To so ključne začimbe, ki bodo vašim vafljem dale tisti pravi jesenski okus.

3. Mokre sestavine: V drugi posodi zmešajte jajca in sladkor, dokler ne postaneta penasta. Nato dodajte bučni pire, mleko, stopljeno maslo ali kokosovo olje in vaniljev ekstrakt. Dobro premešajte, da dobite gladko zmes.

4. Združite sestavine: Mokre sestavine počasi vlijte v suhe in mešajte, dokler ne dobite enotne mase. Pazite, da zmes ni preveč tekoča ali pregosta – po potrebi dodajte še malo moke ali mleka.

5. Peka vafljev: Segrejte pekač za vaflje in ga rahlo premažite z oljem ali maslom. Ko je dovolj vroč, vlijte nekaj testa in pecite vaflje približno 3–5 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi.

6. Postrežba: Vaflje postrezite tople, lahko pa jih prelijete tudi z javorjevim sirupom, jim dodate sveže sadje, stepeno smetano ali jogurt. Za piko na i lahko dodate še nekaj sesekljanih orehov ali mandljev.

Pa dober tek!

Style. Več novic