Zdrava hrana, ki bi jo morali uživati pogosteje

18. november 2024

Zdrava hrana, ki bi jo morali uživati pogosteje

18. november 2024
Foto: Instagram @martineakersveen
Zdrava hrana, ki bi jo morali uživati pogosteje

Zdrava hrana, ki bi jo morali uživati pogosteje

18. november 2024
Foto: Instagram @such.a.sasha

Odkrijte, po katerih jesenskih živilih bi morali posegati ob nakupovanju hrane v naslednjih tednih.

Predelana živila predstavljajo velik del zahodne prehrane, a študije kažejo, da je tveganje za razvoj duševnih in kardiovaskularnih težav ter smrtonosnih bolezni zaradi predelane hrane večji. 

Ko jemo sezonsko, skrbimo za svoje telo in um ter za planet. 

“Čeprav smo srečni, da imamo dostop do večine živil z vsega sveta kadarkoli jih želimo, je za naše zdravje in hormone veliko bolje, če jemo sezonsko,” pojasnjuje Jessica Shand, registrirana nutricionistka, poroča Glamour. 

Foto: Pexels

Jesenska živila, ki bi jih morali vključiti v svoj jedilnik 

Buča

Jesen je ustvarjena za uživanje buč, ki vsebujejo vitamin A, veliko vlaknin in antioksidantov, njihova vsebnost magnezija pa prispeva k dobremu zdravju srca. Uporabite jih lahko pri pripravi juh, solat, sladic in drugih jedi.

Foto: Instagram @ruthyoungx

Rdeča pesa 

Rdeča pesa je odličen vir antioksidantov, vlaknin in folne kisline, deluje protivnetno in povečuje pretok krvi v mišicah, obenem pa telo brani pred številnimi boleznimi. 

Foto: Pexels

Brokoli

Ta zelenjava z visoko vsebnostjo vitamina C, vlaknin in kalcija pomaga pri spodbujanju zdravega imunskega sistema, metabolizma in prebave. 

Zelje 

Zelje je polno vitaminov in mineralov. Vsebuje namreč vitamine K, C in B6, magnezij in kalij, zato je odlično za vaše srce, prebavo in splošno zdravje. 

Jabolka 

Jabolka so izjemno koristna za naše zdravje, ena študija pa je celo pokazala, da imajo tisti, ki pojedo eno jabolko na dan, manjše tveganje za raka. Prav tako so jabolka polna vlaknin in antioksidantov. 

Foto: Instagram @daniellee_esther

Topinambur

Posebna zelenjava, ki jo pogosto najdemo na majhnih krožnikih v prestižnih restavracijah, je polna železa, vitamina C in inulina, zaradi česar je odlična za črevesje in druge telesne procese. 

Krompir 

Kdo ne mara krompirja? Krompirjeva lupina je poleg antioksidantov polna rezistentnega škroba, ki je odličen za uravnavanje krvnega sladkorja. Pazite le, da krompir uživate v pečeni ali kuhani obliki, ne ocvrti.

Por

Por je bogat s hranili, poln rastlinskih spojin, magnezija, vlaknin, železa in folatov, zaradi česar je odličen za zmanjšanje vnetja in zaščito pred boleznimi, kot je rak.

Foto: Instagram@sara_yaben

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic