Odlična rešitev, kako se ohladiti in hkrati uživati v zdravih okusih, je hladna juha. In to ne katerakoli juha, ampak tista iz avokada, pripravljena po receptu enega najuglednejših svetovnih kuharskih mojstrov.
Mojster kulinarike, Gordon Ramsay, ki zna tudi iz preprostih sestavin ustvariti nekaj posebnega, je namreč v eni izmed svojih kuharskih oddaj predstavil poletno juho iz avokada.
Ta juha je preprosta, hitro pripravljena in izjemno okusna. Po njegovem mnenju je ključ do uspeha v zrelosti avokada in svežih sestavinah, ki ohranijo svojo polno aromo tudi pri hladni pripravi. Zdaj jo lahko pripravite tudi vi in se prepustite odličnemu okusu svežine.

Sestavine (za 2 osebi):
- 2 zrela avokada
- 1 manjša kumara (olupljena in narezana)
- 1 strok česna
- sok 1 limete
- 1/2 rdeče čebule (za dekoracijo)
- 1 svež čili (po želji, za pikantnost)
- 200 ml grškega jogurta
- 1 žlica olivnega olja
- sveža meta (nekaj listov)
- sol in poper po okusu
- hladna voda po potrebi (za redčenje)
Postopek priprave:
- Avokado prerežite, odstranite koščico in z žlico izdolbite meso.
- Skupaj z narezano kumaro, česnom, sokom limete, grškim jogurtom, nekaj listi mete in po želji koščkom čili paprike dajte v mešalnik.
- Dodajte sol, poper in nekaj žlic hladne vode (po potrebi), da dosežete želeno kremasto konsistenco.
- Mešajte dokler ne dosežete gladke konsistence. Juho postavite v hladilnik za vsaj 30 minut, da se dobro ohladi.
- Pred serviranjem jo prelijte v ohlajene skodelice, krožnike ali kozarce, pokapajte z olivnim oljem, okrasite z nasekljano rdečo čebulo in svežo meto.
Dodatni nasvet: Za bolj razkošno različico lahko dodate osladkane rakce ali na hitro popečeno hobotnico. Juha je idealna kot predjed, a v vročih dneh zlahka postane lahek glavni obrok.
