Ali je telovadba pred spanjem dobra odločitev?

06. avgust 2024

Ali je telovadba pred spanjem dobra odločitev?

06. avgust 2024
Foto: Pexels
Ali je telovadba pred spanjem dobra odločitev?

Ali je telovadba pred spanjem dobra odločitev?

06. avgust 2024
Foto: Pexels

Od nekdaj je veljalo, da je jutranja telovadba priporočljiva, večerno pa je najpametneje preskočiti. Pa je temu res tako?

Čeprav je naporna vadba pred spanjem resnično odsvetovana, saj povzroča zvišanje srčnega utripa in telesne temperature, je po podatkih spletne strani Well+Good z Nove Zelandije, ki jo je vodila Jen Gale, doktorska kandidatka na Univerzi Otago, pokazala, da aktivnost pred spanjem ni nujno slaba.

Galova je s svojo ekipo kolegov raziskovalcev zbrala 30 nekadilcev, starih od 18 do 40 let. Vsaka oseba je poročala, da sedi več kot pet ur med delovnim dnem in dve uri zvečer. Udeleženci so sedem dni nosili merilnik aktivnosti, ki je spremljal njihovo dnevno aktivnost in vzorce spanja.

Foto: Pexels

Vsak izmed udeležencev je opravil dve štiriurni seji v nadzorovanem okolju, ločeni s šestimi dnevi. V prvi seji so morali udeleženci štiri ure neprekinjeno sedeti, v drugi pa so vsakih 30 minut izvajali 3 minute enostavnih gibov z lastno težo.

Po končanih sejah so se vrnili v svoje običajno, resnično okolje. Rezultati so pokazali, da so udeleženci po sejah z odmori za aktivnost v povprečju spali dodatnih 27 minut. Študija je majhna in zahteva več dokazov, vendar raziskovalci pravijo, da je dober pokazatelj, da aktivnost pred spanjem ne bi smela biti negativna. 

Foto: Pexels

Kljub temu intenzivna vadba, kot je tek, ali skakanje, verjetno ni najboljša izbira, če je skoraj čas za sprostitev. “Naša študija je pokazala, da je prekinitev večernega sedenja, če na vsakih 30 minut izvedemo 3 minute vadbe, izboljšala trajanje spanca,” pravi Galova.

Pomembno je, da pred spanjem vstanemo in premaknemo svoje telo, kar pa lahko dosežemo že s krajšim sprehodom.

Foto: Instagram @hoskelsa

3 vaje, ki jih lahko poskusite pred spanjem 

Dvigovanje na prste

Strokovnjaki vedno znova priporočajo dvigovanje na prste, saj s to vajo trenirate meča, ki so običajno premalo trenirana in podpirajo celoten spodnji del telesa.

Počepi

Počepi so za zdravje in boljši spanec zelo koristni, zato je dobro, da jih vključite v svojo rutino. Stojte s stopali v širini ramen, prsti naj bodo obrnjeni rahlo navzven. Hrbet imejte vzravnan, kolena v liniji s prsti na nogah, roke pa iztegnite naravnost pred seboj ali jih položite na boke. Spustite se, kolikor vam dopušča gibčnost, pri čemer naj bo vaša teža na petah. 

Izpadni korak 

Z desno nogo naredite korak nazaj in spustite boke, tako da bo levo stegno vzporedno s tlemi, levo koleno pa neposredno nad gležnjem. Vajo ponovite še z drugo nogo. Izpadni korak izvajajte počasi in ne pozabite, da želite ohraniti svoj srčni utrip precej nizek pred spanjem.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic