Ali “naravni botoks” z bananimi olupki res deluje?

10. april 2024

Ali “naravni botoks” z bananimi olupki res deluje?

10. april 2024
Foto: Instagram

Bananin olupek je postal viralen trend nege kože na TikToku, saj uporabnice trdijo, da z drgnjenjem po obrazu zgladi gube, podobno kot botoks. Toda ali je v tem kaj resnice?

Navodila za nanos so preprosta: olupite zrelo banano (bolj ko je zrela, tem bolje), nato pa notranjo stran nežno drgnite po čisti, suhi koži od 1 do 2 minuti. Osredotočite se predvsem na predele z drobnimi linijami, gubicami in hiperpigmentacijo.

Ostanke bananinega olupka pustite na koži 15 do 20 minut, preden jih izperete, na koncu pa na obraz nanesite še vlažilno kremo. TikTokerji trdijo, da bi naj takšno nego prakticirali dva- do trikrat na teden, rezultati pa naj bi bila napeta in sijoča koža z manj vidnimi gubicami. Pa za temi trditvami stoji znanost?

@makeupbylaurid Have you seen the banana peel skin care tip @Jen Jones | plantbased recipes get ready to peel your way to younger skin #matureskincare #naturesbotox #bananapeel #plantbasedskincare #matureskinmakeup #cleanbeauty #beautytok #skincareover50 #skincareover40 ♬ original sound – Lauri Di Napoli PRO MUA💫

Ali banane v resnici koristijo koži?

Dejstvo je, da imajo banane veliko hranilnih snovi: bogate so z vitamini, minerali in vlakninami, še posebej je v njih velika količina vitamina B6, vitamina C in kalija. Po besedah dermatologinje Mone Mislankar, banane prav tako vsebujejo tanine, ki lahko pomagajo zmanjšati rdečico, zožijo pore in zmanjšajo vnetje.

A ne glede na vsebnost hranilnih snovi v bananinem olupku, jih zelo malo dejansko prodre dovolj globoko v vašo kožo, da bi dramatično spremenile gube, svetlost ali ton kože. Nekateri viri trdijo, da bananin olupek tudi lušči odmrlo kožo, vendar je lupina premehka, da bi odstranila odmrle kožne celice kot pravi piling.

@becmapes This is an adapatation of a recipe from the Minimalist Baker called Vegan Banana Nut Muffin Pancakes. It keeps for several days in the fridge so i save it and have pancakes throughout the week 😊. #bananapeel #bananabotox #veganpancakes #recipe #veganrecipes ♬ original sound – Bec

Če povzamemo – da, banane vsebujejo nekaj koristnih hranil in lastnosti. Bananin olupek lahko naredi kožo bolj gladko in mehko, vendar takšna nega obraza ne zagotavlja niti približno enakega učinka sproščanja gub, kot ga ponujajo profesionalne lepotne terapije, kot je na primer botoks.

Kljub temu pa je, po našem mnenju, to metodo vredno preizkusiti in si z njo pričarati vsaj kratkoročen učinek lepše kože.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic