Bodo suhice na modnih brveh zamenjala dekleta z oblinami?

17. oktober 2022
Bodo suhice na modnih brveh zamenjala dekleta z oblinami?

Bodo suhice na modnih brveh zamenjala dekleta z oblinami?

17. oktober 2022
Foto: IMAXtree

Po modnih brveh tednov mode se sprehaja vedno več plus size modelov. Bodo ti kmalu izrinili (pre)suhe manekenke?

Od nekdaj so na modnih brveh kraljevala lepa, vitka in običajno presuha dekleta. Visoke standarde je v svetu mode postavljala znamka Victoria’s Secret, ki je na eni najbolj pričakovanih in najodmevnejših modnih revij svoje spodnje perilo predstavljala na najlepših manekenkah na svetu.

Z vedno večjim vplivom sester Kardashian, ki so v ospredje postavile obline in močno zatresle trdno zakoreninjene lepotne standarde, so se tudi v modni industriji začeli delati premiki. Modne hiše so popustile pritiskom javnosti in v svoje revije začele vključevati tudi močnejše manekenke.

Foto: IMAXtree

Letošnji tedni mode so se vsekakor trudili normalizirati vse oblike teles in v svoje revije vključili tudi plus size modele.

Newyorški teden mode

V New Yorku se je predstavilo več kot 110 oblikovalcev s povprečno 40 modeli na modno revijo, kar pomeni 4400 oprav, v katerih so paradirali po brvi.

27 / 110 oblikovalcev, med njimi Tommy Hilfiger, Tory Burch, Carolina Herrera, Tibi in Coach, je v svoje revije vključilo plus size modele.

49 / 4400 modelov je bilo plus size.

Foto: IMAXtree

Londonski teden mode

Na londonskem tednu mode smo lahko spremljali revije več kot 100 oblikovalcev, s povprečno 40 modeli na revijo. To bi v povprečju pomenilo 4000 oprav.

15 / 100 oblikovalcev je v revije vključilo modele z oblinami. Na modno brv so jih med drugim poslale znamke Harris Reed, Simone Rocha in Mark Fast.

45 / 4000 manekenk je bilo plus size. Najbolj raznolika je bila znamka Rixo, ki je v svojo revijo vključila manekenke vseh barv, velikosti, spolov in starosti.

Foto: IMAXtree

Milanski teden mode

V Milanu se je predstavilo več kot 60 oblikovalcev, s povprečno 40 modeli na revijo. To bi v povprečju pomenilo 2400 oprav.

9 / 60 oblikovalcev je v svoje revije vključilo plus size modele. Ti so stopali po brvi Dolce & Gabbana, Versace, Max Mara, GCDS in Sunnei.

15 / 2400 je bilo plus size modelov.

Foto: IMAXtree

Pariški teden mode

Na PFW se je predstavilo več kot 80 oblikovalcev, s povprečno 40 modeli na revijo. To bi v povprečju pomenilo 32000 oprav.

Samo 9 / 80 oblikovalcev je v revije vključilo plus size modele. Med njimi so bili Balmain, Chloe in Coperni.

33 / 3200 modelov je bilo plus size. Kar 20 od tega jih je hodilo na reviji znamke Ester Manas.

Foto: IMAXtree

Po opravljeni statistiki lahko vidimo, da je največ plus size modelov hodilo po newyorškem tednu mode, vendar na eni modni reviji nikoli niso bili več kot štirje.

Vsekakor se trend #IncludingTheCurve širi zelo počasi in videti je, da modne hiše v svoje revije vključujejo plus size modele zgolj zato, da zadostijo pritiskom družbe, ki zahteva inkluzivnost. Se bo naslednje leto ta trend razširil ali ostal samo to – trend? Bomo videli …

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic