Eden največjih festivalov razburja z nepravično potezo, ljudje so ogorčeni

04. marec 2023

Eden največjih festivalov razburja z nepravično potezo, ljudje so ogorčeni

04. marec 2023

Ugledni festival, ki poteka v mestu Glastonbury v Angliji, je včeraj najavil listo nastopajočih. Privrženci festivala in javnost je ogorčena.

Na družbenih omrežjih je ob najavi glavnih akterjev letošnjega Glastonburyja, ki bo potekal med 21. in 25. junijem v Angliji, močno završalo in splet so preplavile kritike na račun izbire nastopajočih. Med vsemi nastopajočimi bodo namreč kot osrednji in s tem najpomembnejši glasbeniki nastopili zgolj moški izvajalci.

Poleg Eltona Johna, s čigar nastopom se bo festival zaključil, so včeraj kot osrednji zvezdi festivala najavili še skupini Arctic Monkeys in Guns N’ Roses. Čeprav je na seznamu nastopajočih veliko žensk, med njimi Lizzo, Carly Rae Jepsen in Alison Goldfrapp, se kritiki sprašujejo, zakaj nobena izmed omenjenih ne bo nastopila na treh glavnih mestih odra Pyramid Stage.

Kritike je festival deležen predvsem zaradi sicer njihove naklonjenosti načelu enakosti.

Foto: Profimedia

Odzivi na Twitterju so bili odločni in jasni s pozivi organizatorjem festivala, naj ukrepa in spremeni listo nastopajočih. Večino kritikov je zmotilo še dejstvo, da takšna, po njihovem mnenju nepravična izbira izvajalcev, sovpada z mesecem marcem, ki je “rezerviran” za ženske.

Koorganizatorka Emily Eavis je kritikom v izjavi za časopis Guardian odgovorila, da so Guns N’ Roses nastop potrdili šele po odpovedi ene izmed izvajalk. Dodala je še, da naj bi v prihodnjem letu na glavnem odru nastopili dve ženski izvajalki. “Trudimo se po svojih najboljših močeh, zato je treba razvijati tudi nabor izvajalcev,” je dejala.

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic