Francoska jesenska poslastica, ki jo morate poskusiti

09. oktober 2024

Francoska jesenska poslastica, ki jo morate poskusiti

09. oktober 2024
Foto: Instagram @a.baking.journey
Francoska jesenska poslastica, ki jo morate poskusiti

Francoska jesenska poslastica, ki jo morate poskusiti

09. oktober 2024
Foto: Instagram @a.baking.journey

Letošnjo jesen se posladkajte s chouquettes – majhnimi piškoti, ki vas bodo očarali s svojo rahlo teksturo in vanilijevim okusom.

Ko jesen v zrak prinese vonj po sveže pečenih dobrotah, se med nami zlahka pojavijo želje po sladkih pregrehah. Med najbolj očarljivimi francoskimi slaščicami so chouquettes – majhni vaniljevi piškoti, ki vas bodo s svojo preprostostjo in okusom takoj očarali.

Ta slastna francoska specialiteta je prava poslastica, ki se odlično poda ob skodelici čaja ali kave ter je kot nalašč za jesenske dni. Ti piškoti so še posebej priljubljeni v francoskih pekarnah in so narejeni iz nežnega choux peciva, rahlo sladkega in karameliziranega, z neustavljivim vaniljevim nadevom.

Foto: Instagram @mollyjwilk

Njihovo pravo doživetje pa ni samo v okusu, ampak tudi v samem postopku priprave. Gledati, kako se testo razvija pod skrbnimi rokami, vonjati vaniljo, medtem ko se pečejo piškoti ter slišati hrustljav zvok pod zobmi, ko uživate v vsakem grižljaju – to je njihova čarovnija.

Sestavine za choux pecivo:

  • 75 g masla
  • 4 g soli
  • 5 g sladkorja
  • 80 g vode
  • 80 g mleka
  • 85 g moke
  • 3 jajca
  • 5 g vaniljeve paste
  • 1 skodelica sladkorja

Postopek:

V kozici zavrite maslo, sol, sladkor, vodo in mleko, nato dodajte moko in na majhnem ognju kuhajte 1-2 minuti, dokler se testo ne združi.

Prestavite ga v skledo, da se ohladi in poskrbite, da doseže 45 °C. Ob stalnem mešanju postopoma dodajajte jajca in na koncu dodajte vaniljo. Pečite ga v okroglih modelčkih za biskvit na 180 °C 20-25 minut.

Sestavine za vaniljevo kremo:

  • 250 g mleka
  • 110 g smetane za stepanje
  • Pol palčke vanilje
  • 2 rumenjaka
  • 25 g sladkorja
  • 25 g koruznega škroba
  • 60 g bele čokolade
  • 25 g masla
  • 25 gramov želatinske mase (5 g želatine v prahu raztopimo v 20 g vode)
Foto: Instagram @a.baking.journey


Postopek:

V kozici zavrite mleko, smetano in vaniljo. V skledi zmešajte rumenjake, sladkor in škrob, nato pa prvo zmes postopoma vlijte v drugo zmes. Smetano kuhajte 2 minuti, da se zgosti, nato ji dodajte belo čokolado in vse skupaj dobro premešajte. Nato zmesi dodajte maslo in na koncu še želatino.

Vse skupaj dobro premešajte in nato za vsaj 4 ure ohladite v hladilniku. Okroglo testo pred polnjenjem prerežite na pol in v vsako polovico izvrtajte luknjico, skozi katero jih boste polnili.

Pa dober tek!

Style.Več novic