Jabolčni kis ni samo za solato, izboljša lahko tudi vaše lase

04. februar 2022

Jabolčni kis ni samo za solato, izboljša lahko tudi vaše lase

04. februar 2022

Jabolčni kis ni le sestavina za solatni preliv, ampak je lahko v veliko pomoč tudi pri izboljšanju kakovosti las.

Jabolčni kis je ima številne blagodejne učinke na naše telo. Med drugim se uporablja tudi za lajšanje zdravstvenih težav, saj je znano, da uravnava krvni sladkor in skrbi za zdravo črevesje.

“Ker je jabolčni kis kisel, lahko pomaga obnoviti pH las in lasišča, saj so številni izdelki za lase alkalni in dvigujejo pH,” pojasnjujejo dermatologi. “Z obnovitvijo pH-ja, lahko kis zapre lasno povrhnjico, zaradi česar so lasje videti bolj gladki, sijoči in jih je lažje oblikovati.” Prav zato je priporočljiva uporaba kisa po barvanju las, saj z zapiranjem povrhnjice podaljša življenjsko dobo barve.

A to še ni vse, jabolčni kis lahko izboljša tudi zdravje lasišča. “Deluje kot piling, tako da odstrani odmrle kožne celice in zmanjša mastnost lasišča,” pojasnjujejo dermatologi. “Jabolčni kis ima tudi nekaj protivnetnih in protimikrobnih lastnosti, ki so lahko koristne za nekatera stanja lasišč.”

Foto: Pexels

A preden iz kuhinjske omare potegnete steklenico jabolčnega kisa, morate vedeti, da obstaja tudi nekaj škodljivih učinkov. S prekomerno uporabo lahko vaši lasje postanejo suhi in krhki, če imate temne lase, pa lahko kislina povzroči neželene medeninaste tone. Dermatologi zato priporočajo uporabo jabolčnega kisa enkrat do dvakrat na teden, v primeru suhih las pa še redkeje.

UPORABA: Nekaj žlic jabolčnega kisa zmešajte z vodo. Po šamponiranju in uporabi balzama, mešanico enakomerno razporedite po laseh in jo vtrite v lasišče. Pustite stati nekaj minut, nato pa lase temeljito sperite z vodo.

Če želite naravno zdravilo za skrhane lase, ali če želite svojemu lasišču posvetiti dodatno pozornost, uporabite razredčeno raztopino jabolčnega kisa. V primeru, da ne prenesete njegovega močnega vonja, se odločite za izdelek za lase, ki vsebuje to sestavino in je na voljo za nakup v večjih drogerijah.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic