Kaj je avgustovska tesnoba in kako jo premagati

28. avgust 2023

Kaj je avgustovska tesnoba in kako jo premagati

28. avgust 2023
Foto: Pexels

Kaj je avgustovska tesnoba in kako jo premagati

28. avgust 2023

Vsi poznamo nedeljsko tesnobo, občutek, da se končuje vikend in začenja nov teden, poln dela in izzivov. Ta občutek pri marsikom razjeda um in duševno zdravje, še bolj kot ob koncu tedna, pa je izrazit ob zaključku poletja. Gre pravzaprav za avgustovsko tesnobo, strah pred koncem poletja in udarcem realnosti.

S koncem avgusta se za marsikoga končujejo počitnice in dejavnosti, povezane z užitkom in zabavo, kar nemalokrat vzpodbuja občutek nelagodja in tesnobe.

“Nekateri posamezniki postanejo zaskrbljeni zaradi pričakovanja hladnega časa in manjše dnevne svetlobe. September velja za ‘nov začetek’ in z novimi začetkom prihaja tesnoba, občutek preobremenjenosti ali nemirnosti. Ta letni čas nakazuje vrnitev v resničnost, polno prepolnih e-poštnih predalov, natrpanih sestankov, odhodov v šole, urejanja varstva otrok in načrtovanja počitniških potovanj za jesenske in zimske mesece,” pojasnjuje Michele Goldman, psihologinja in medijska svetovalka za raziskovalno fundacijo o depresiji.

Foto: Unsplash

Kljub vsemu pa obstaja nekaj nasvetov za boj proti avgustovski tesnobi in olajšan vstop v novo sezono.

Osredotočite se na to, kar imate 

Ta nasvet je včasih lažje izgovoriti kot storiti, a pogosto je najpreprostejši način za boj proti tesnobi ali stresu ta, da se spomnimo na stvari, ki jih cenimo in za katere smo hvaležni. 

Dihajte 

Ne glede na to, ali izvajate zgodnjo jutranjo meditacijo, hodite na tečaj joge ali si vsak dan preprosto vzamete nekaj trenutkov, da se osredotočite na svoj dih, je pravilno dihanje praksa, ki omogoča osredotočanje na pomembne stvari in preverjeno deluje. 

Foto: Pexels

Počnite to, kar vas osrečuje

V novo sezono vnesite več tega, kar imate radi, in manj tistega, česar ne marate. Spomnite se na stvari, ki vam prinašajo veselje, v svoj vsakdan pa zavestno vnesite svetlobo in toploto. Jesen je tudi odličen čas za majhne spremembe in nove dejavnosti, ki ste jih želeli opravljati že dalj časa.

Uživajte v preostanku poletja

Namesto, da skrbite o prihodnosti, uživajte v sedanjosti. Odpravite se na sprehode, uživajte v toplih večerih in zvokih poletja. Odklopite se, da boste lahko resnično prisotni. 

Foto: Unsplash

Poiščite podporo 

Včasih razlog za avgustovsko tesnobo ni le avgust. Če resnično doživljate stisko, poiščite podporo pri svojih najbližjih ali morda pri terapevtu. 

Bodite nežni do sebe 

Prenehajte se kriviti, da to poletje niste doživeli dovolj in izkusili vsega, kar ste planirali. Jesen prinaša nova doživetja in zagotovo boste našli aktivnosti, ki vas bodo osrečile. 

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic