Kaj je `cocooning` in kako ga prakticirati to jesen

07. september 2024

Kaj je `cocooning` in kako ga prakticirati to jesen

07. september 2024
Foto: Instagram @mirenalos
Kaj je `cocooning` in kako ga prakticirati to jesen

Kaj je `cocooning` in kako ga prakticirati to jesen

07. september 2024
Foto: Instagram @mirenalos

Z jesenskimi hladnimi večeri in daljšimi nočmi je popolna priložnost, da preoblikujemo svoj dom v prijetno zatočišče.

Ko se poletni dnevi začnejo umikati hladnejšim jesenskim večerom, mnogi iščemo način, kako si ustvariti prijeten, topel in zaščiten prostor, kamor se lahko umaknemo od vsakodnevnega stresa.

Ta želja po udobju in varnosti v domačem okolju je osnovna ideja za trend, znan kot `cocooning`.

Jesen je idealen čas za njegovo prakticiranje, saj hladnejši dnevi in daljše noči nudijo popolno priložnost za preoblikovanje svojega doma v prijetno zatočišče.

V članku vam bomo predstavili, kaj točno pomeni izraz `cocooning` in vam ponudili številne nasvete, kako lahko ta koncept uporabite, da bi si to jesen ustvarili udoben in sproščujoč dom.

Foto: Instagram @mirenalos

Kaj je `cocooning`?

`Cocooning` je trend, ki se osredotoča na ustvarjanje toplega, zaščitnega prostora v domačem okolju. Ljudje, ki ga prakticirajo, iščejo načine, kako si svoj dom prilagoditi tako, da postane kraj sprostitve in varnosti.

Ta pojem je leta 1981 uvedla futuristka in tržnica Faith Popcorn in opisuje naravno potrebo po ustvarjanju domačega zavetja, ki je nasprotje zunanjim izzivom in negotovostim.

Kako ga prakticirati?

1. Preuredite prostor, v katerem preživite največ časa

Premislite, kje preživite največ svojega časa, in iz tega prostora ustvarite sproščujoč kotiček. Odstranite lahke poletne tkanine in jih nadomestite z debelejšimi, toplejšimi materiali. Dodajte odeje, blazine in preproge v toplih zemeljskih tonih ter ga okrasite z dekoracijo.

2. Prilagodite osvetljavo

Ko se dnevi krajšajo, je pomembno, da vaš dom ostane prijetno osvetljen. Namestite svetila z mehko, toplo svetlobo, ki bo ustvarila prijetno vzdušje. Uporabite sveče ali svetlobne verige za dodaten občutek topline in udobja.

Razmislite tudi o uporabi naravne svetlobe s pomočjo lahkih zaves, ki omogočajo sončnim žarkom, da pronicajo v notranjost.

3. Vpeljite zdrave navade

Jesenski čas je odličen trenutek za vpeljavo zdravih navad v svoje vsakdanje življenje. Te navade lahko prispevajo k vašemu splošnemu zdravju in dobremu počutju. Pripravite si tople juhe, čaje in zdrave obroke, ki vam bodo pomagali ohraniti energijo in vitalnost.

Razmislite o sezonskih živilih, kot so buče, jabolka in oreščki. V svoj dnevni ritem vključite tudi telesno aktivnost, bodisi z domačimi vajami, kot so joga ali pilates, bodisi z aktivnostmi na prostem, kot so sprehodi po naravi.

4. Digitalni detox

V dobi, ko smo ves čas povezani z digitalnim svetom, je še posebej pomembno, da se občasno umaknemo od zaslonov in si privoščimo digitalni detox. Jesen je odličen čas za to, saj ponuja priložnost, da se osredotočimo na resnično prisotnost v trenutku in zmanjšamo čas, preživet pred ekranom.

Foto: Instagram @anitairenhansen

Lotite se ustvarjalnih hobijev, ki ne vključujejo zaslonov, kot so na primer pletenje, slikanje ali kuhanje. Te dejavnosti pomirjajo um in vam omogočajo, da se povežete sami s seboj. 

Style. Več novic