Kaj se dogaja z znamko Chanel? Oblikovalka Viard jih po številnih kritikah zapušča

07. junij 2024

Kaj se dogaja z znamko Chanel? Oblikovalka Viard jih po številnih kritikah zapušča

07. junij 2024
Foto: Profimedia, Spotlight/launchmetrics

Virginie Viard po 30 letih zapušča francosko luksuzno znamko, na čelu katere je bila zadnjih pet let po smrti Karla Lagerfelda.

Novica niti ni tako pretresljiva, kljub temu, da je bila Virginie pri Chanelu kar 30 let in bila od tega zadnjih pet let umetniška direktorica. V zadnjem času so se namreč na družbenih omrežjih vrstile objave, v kateri so ljubitelji mode glasno in jasno kritizirali modno smer Chanela, osredotočajoč predvsem na zadnjo resort kolekcijo.

Foto: Profimedia

Kritike so letele na izbiro materialov, kroje in predvsem na to, da je po njihovem mnenju znamka izgubila kompas ter eleganco. Mladostnejši kosi so bili verjetno usmerjeni na targetiranje mlajših kupcev, a so znamko le še bolj oddaljili od njene osnovne identitete.

Nekateri so nekatere kose oblačil primerjali celo z Zaro, ki je navadno tista znamka, ki kopira bolj luksuzne. Prav tako so bile kritike deležne njihove izložbe v butikih, številni so bili mnenja, da bi se Coco ob teh kreacijah obračala v grobu.

Kdo bo vrnil slavo Chanelu?

Virginijin odhod so v sredo potrdili tudi pri Vogue Business, pri Chanelu pa so zapisali: “Chanel potrjuje odhod Virginie Viard po bogatem petletnem sodelovanju kot umetniške direktorice modnih kolekcij, v katerem ji je uspelo prenoviti kode hiše ob spoštovanju Chanelove ustvarjalne dediščine, in skoraj 30 letih v hiši.“

Foto: Spotlight/Launchmetrics
Foto: Spotlight/Launchmetrics
Foto: Spotlight/Launchmetrics

V izjavi so dodali, da bo njen naslednik objavljen v doglednem času ter da se Virginii zahvaljujejo za kreativni njen prispevek. Zanimivo je dejstvo, da Virginie modno hišo zapušča tik pred prihajajočo kolekcijo visoke mode za jesen/zimo 2024/25, ki bo predstavljena 25. junija v Operi Garnier v Parizu.

Foto: Profimedia

Na spletu že krožijo ugibanja, kdo bi lahko stopil v čevlje francoske oblikovalke in Chanel vrnil slavo. Med najpogosteje omenjenimi imeni so Sarah Burton, ki je bila leta kreativna direktorica pri znamki Alexander McQueen, Pierpaolo Piccioli, ki je nedavno končal sodelovanje pri Valentinu, poleg njiju pa še Hedi Slimane in Raf Simons. Oba sta bila nekdaj kreativna direktorja pri Diorju, še eni prestižni francoski znamki z dolgo tradicijo.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic