Kako pravilno oprati volnen pulover, ne da bi se skrčil?

19. december 2022
Kako pravilno oprati volnen pulover, ne da bi se skrčil?

Kako pravilno oprati volnen pulover, ne da bi se skrčil?

19. december 2022
Foto: Pexels

Se je tudi vam že kdaj volnen pulover med pranjem čisto skrčil? Ne glede na to, ali ga perete na roko, ali v stroju, je treba biti pri negi tega občutljivega kosa zelo pazljiv. Ponujamo vam nekaj nasvetov.

Najprej naj vam povemo, da volne v resnici ni treba pogosto prati, saj je zaradi lanolinskih olj, ki so prisotna v njej, naravno protimikrobna. To pomeni, da dokler so vaša volnena oblačila izpostavljena samo povprečni nošnji in jih po nošenju redno prezračite, vam jih dejansko ni treba tako pogosto prati.

Ko pa dejansko pride čas, da volnen pulover operete, morate pri pranju upoštevati nekaj pravil. Zaupamo vam jih v nadaljevanju.

Foto: Unsplash

Resnice o pranju volne

Splošno je znano, da se bo volna skrčila, če bo izpostavljena vodi, vročini, detergentom ali drugim dejavnikom. Naj razčistimo.

Pri pranju oblačil je bistvena voda, ne detergent.

Med pranjem voda prehaja med vlakni oblačil, detergent pa deluje le kot površinsko aktivna snov. Vodo naredi bolj spolzko, tako da lahko lažje pride med vlakna oblačil.

Volna se pri pranju dejansko ne skrči.
Nasprotno, ko se volnena vlakna med pranjem premikajo sem ter tja, se vedno bolj zlepijo skupaj in ustvarijo drug material, za katerega ste morda že slišali – filc. Včasih je polstenje volne seveda lahko dobra stvar, na primer pri izdelavi tradicionalnih moških klobukov, a prepričani smo, da ne želite, da vaši puloverji končajo na enak način.

Glavna stvar, na katero se morate osredotočiti med pranjem volne, je torej preprečevanje polstenja.

Foto: Unsplash

Ročno pranje

Ročno pranje volnenih puloverjev je najvarnejši način pranja. Kako se ga lotiti? Za začetek dodajte dve polni kapici nežnega čistilnega sredstva, kot je detergent za volno in kašmir, v lavor ali umivalnik z vodo sobne temperature.

Pulover, ki ga boste oprali, obrnite navzven, ga potopite v vodo in z rokami nežno pretresite, da se čistilno sredstvo dobro vpije. Pulover nato namakajte vsaj deset minut do pol ure. Nato ga sperite tako, da skozenj spustite hladno vodo in ko ta ni več milna, boste vedeli, da je oblačilo temeljito splaknjeno.

Z nežnim pritiskom odstranite nekaj odvečne vode iz puloverja, vendar nikoli ne ožemajte volnenega puloverja, saj bo pretirano stresanje popačilo vlakna in lahko povzročilo polstenje.

Foto: Unsplash

Strojno pranje

Pulover najprej obrnite navzven. Zvijte ga čim bolj na tesno, nato pa ga položite v mrežasto vrečko za pranje, ki jo prav tako zvijte čim bolj na tesno in po potrebi pritrdite z varnostnim zatičem. Zakaj? Ker s tem zmanjšate tveganje polstenja.

Če je pulover tesno zvit, se namreč ne bo premikal in ne bo prišel v stik z vlakni drugih oblačil ali s svojimi vlakni. Pranje volnenih oblačil v mrežasti vrečki je koristno tudi za vaš pralni stroj, saj ga lahko klobučevina iz razsutih volnenih predmetov zamaši.

V stroj nato dodajte ustrezno količino detergenta za volno in kašmir, glede uporabe cikla za občutljivo ali volneno perilo na stroju ali hitrosti ožemanja, pa ne rabite skrbeti. Dokler imate volneni pulover tesno stisnjen v mrežasti vrečki in je tudi sama vrečka zategnjena, bo vsak program v redu.

Ko je pranje končano, nemudoma odstranite oblačila iz stroja in iz mrežastih vrečk, da zmanjšate mečkanje oblačil.

Foto: Unsplash

Postopek sušenja

Pri sušenju volnenih oblačil nikar ne uporabljajte sušilnega stroja, saj v njem največkrat pride do polstenja. Namesto tega oprana oblačila položite na stojalo za sušenje in jih pustite, da se posušijo po naravni poti.

Če jih želite še malo ožeti, to naredite s pomočjo brisače. Položite jo pod pulover, nato pa oboje skupaj počasi zvijajte z rahlim pritiskom, da odstranite odvečno vodo. Počakajte nekaj trenutkov, odvijte brisačo in pulover posušite, vodoravno položen na stojalu.

Izogibajte se neposredni bližini sončne svetlobe ali virov toplote, kot so radiator, ker to lahko poveča tveganje porumenelosti in krčenja. Prav tako svojih mokrih volnenih oblačil ne obešajte, ker bo gravitacija neenakomerno razpršila vlakna in sčasoma popačila oblačila.

Foto: Unsplash

Nasveti za vzdrževanje volnenih oblačil

Če želite volnena oblačila zgladili, je najbolje, da uporabite parni likalnik namesto običajnega, saj lahko toplota in pritisk likalnika bolj popačita naravno strukturo vlaken.

Če imate v omari star pulover, ki se je med pranjem skrčil, obstaja način, da ga oživite. Dodajte eno žlico olivnega olja v posodo z vročo vodo, potopite vanjo pulover in ga pretresite naokoli, kot pri postopku ročnega pranja, ki smo ga opisali prej. Pustite, da se oblačilo namaka v tej vodi čez noč. Naslednji dan ga vzemite iz posode, položite na ravno površino ter pustite, da se popolnoma posuši. Zatem ga lahko operete kot običajno s tehnikami, ki so opisane v tem članku.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic