Kako prekiniti toksičen odnos do sladkorja?

21. maj 2024

Kako prekiniti toksičen odnos do sladkorja?

21. maj 2024
Foto: Instagram @emilisindlev

Kako prekiniti toksičen odnos do sladkorja?

21. maj 2024

Sladkor je vseprisoten v naši hrani in četudi niste sladkosnedi, je na vašem jedilniku čisto vsak dan. Zasvojenost s sladkorjem pa zaradi tega veliko hitrejša kot si mislite.

Četudi se vam zdi, da ga ne zaužijete veliko, je vse večja ozaveščenost ljudi o škodljivosti proizvajalce prisilila, da njegovo vsebnost prikrijejo ali ga zamenjajo z nadomestki, ki pa niso nič manj škodljivi.

Če sladkor uživamo v majhnih količinah, ni težav, prekomerna količina pa hitro povzroči zasvojenost. Saj ste že kdaj občutili, da več kot pojeste sladkarij, bolj si jih želite, kajne?

Foto: Pexels

Zakaj sladkor povzroča zasvojenost? Rhian Stephenson, strokovnjakinja za prehrano, je za The Zoe Report povedala, da sladkor “aktivira opiatne receptorje, kar privede do porasta dopamina, ki v možganih prižge centre za nagrajevanje in užitek.” Ti receptorji so sicer povezani z odvisniškim vedenjem in se aktivirajo tudi pri stvareh dražljajih, kot so igre na srečo in droge.

Sladkor tako povzroči v telesu dobro počutje, srečo in/ali ugodje. In telo se seveda nagiba k vsem, kar ta prijeten občutek vrne in se neprijetno odzove v fazi odtegnitve.

“V telesnem smislu lahko to vodi do disregulacije glukoze (neuravnoteženega krvnega sladkorja) in hiperinzulinemije, vnetja, oslabljene imunosti in še več,” dodaja strokovnjakinja.

Vpliv sladkorja na telo in um

“Sladkor sproži kaskado vnetnih reakcij v telesu in koži,” pravi strokovnjakinja za prehrano Lola Ross. Z uživanjem sladke hrane ali rafiniranih ogljikovih hidratov se dvigne glukoza v krvi, trebušna slinavka prične s proizvodnjo inzulina, sladkor pa se uporabi kot vir energije v naših celicah.

“Prehrana, ki kronično vsebuje veliko sladke hrane, lahko privede do inzulinske rezistence, stanja, ko telo slabo uravnava krvni sladkor,” razloži Lola.

Foto: Unsplash

Četudi morda vaše telo ni na poti do inzulinske rezistence, ki vodi v sladkorno bolezen, lahko prekomerno uživanje sladkorja povzroči težave z razpoloženjem, utrujenost, negativno vpliva na kognitivne funkcije ter povzroči vnetja v telesu. “Vnetja so tesno povezana s srčnimi boleznimi, motnjami razpoloženja ter rakom debelega črevesa, dojk, prostate in drugih vrst raka,” opozarja Lola Ross.

Foto: Unsplash

Sladkor je glavni krivec za debelost. Sproži lahko hormonske motnje, ki lahko vplivajo na plodnost, preveč sladkorja pa vpliva tudi na zdravje in v procesu glikacije povzroča povešeno, nagubano in pusto polt.

Naše telo pa nikakor ni prilagojeno na velike količine sladkorja. Po besedah prehranske strokovnjakinje naj bi naši paleolitski predniki zaužili približno 20 čajnih žličk sladkorja na leto. Danes povprečen Američan zaužije približno 53 čajnih žličk na dan!

Foto: Pexels

Kako zmanjšati vnos sladkorja?

Med nakupovanjem živil morate imeti v mislih, da je precej sladkorjev skritih. Drugo pravilo: berite sestavine. “Ključnega pomena je tudi poznavanje imen skritih sladkorjev, saj ima veliko imen in ga na etiketah pogosto spregledamo ali napačno razumemo,” pravi Rossova.

Izogibajte se sestavinam, ki vsebujejo sirupe, koncentrirane sokove in saharozo, maltozo, dekstran in različna sladila. Najlažje zmanjšate potrebo po sladkorju tako, da ga nadomestite z naravnimi sladkorji in z vitamini in minerali bogatimi živili.

Foto: Pexels

“Uživajte sadje in korenasto zelenjavo, ki sta naravno sladka in lahko pomagata povečati vnos vlaknin in beljakovin. Vlaknine in beljakovine lahko pomagajo izboljšati občutek sitosti in zmanjšati lakoto, kar je pomembno, ko poskušate zmanjšati količino sladkorja,” svetuje Rossova. Poleg tega uživajte zadostne količine vitaminov skupine B, na uravnavanje krvnega sladkorja pa vplivata tudi krom in berberin.

Jessie Inchauspé, biokemičarka in avtorica knjige o glukozni revoluciji, ki je na Instagramu poznana kot glukozna boginja @glucosegoddess, pravi, da ni toliko pomembno kaj jeste, temveč kako jeste. Zvesta je sladkorni ideologiji, ki pravi, da nobena hrana ni slaba ali dobra.

Foto: Pexels

Pravi, da je najpomembnejša sprememba, ki jo lahko naredite, ta, da vse obroke jeste v tem vrstnem redu: najprej zelenjava in rastline, nato beljakovine in maščobe ter nazadnje škrob in sladkor, vključno s sadjem. Na primer, najprej pojeste solato, nato meso in nazadnje krompir.

Pri tem vseeno moramo opozoriti, da ta princip uživanja hrane vseeno ne dovoljuje uživanja prekomernih količin slaščic in sladkih pijač. Obroke si pripravljajte doma ter se izogibajte vnaprej pripravljene in predelane hrane. Sladkosnedci raje uživajte doma pripravljene sladice, v katerih sladkor zamenjajte z drugimi naravno sladkimi polnovrednimi živili kot so datlji in fige.

Pri zmanjšanju količine sladkorja v vaši prehrani lahko pričakujete odtegnitvene simptome, kot so glavobol, tesnoba in razdražljivost. Poskrbeti morate za dovolj tekočine in gibanja, ki spodbudi endorfine. Ko boste iz svoje dnevne prehrane zmanjšali količino rafiniranih sladkorjev, se bo zmanjšalo hrepenenje, zato bo izogibanje sladkorju vedno lažje.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic