Kako seks vpliva na možgane?

24. julij 2024

Kako seks vpliva na možgane?

24. julij 2024
Foto: Pexels
Kako seks vpliva na možgane?

Kako seks vpliva na možgane?

24. julij 2024
Foto: Canva

Seks ima veliko pozitivnih učinkov na naše telo. Vendar, ali lahko postanemo pametnejši zaradi večje količine seksa?

Že nekaj časa je jasno, da seks pripomore k zmanjšanju stresa, spodbuja samozavest in celo pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Kakšen pa je vpliv na naše možgane? To so ugotovili v raziskavi, ki so ju izvedli na britanskih univerzah Coventry in Oxford, v katero je bilo vključenih 73 anketirancev.

Izbrali so zanimivo demografsko skupino, saj so bili anketiranci stari od 50 do 83 let. Vodja raziskave, dr. Hayley Wright je dejal: “Ljudje neradi razmišljajo o tem, da imajo tudi starejši ljudje spolne odnose, zato smo se morali pozabavati s to temo, kako spolna aktivnost vpliva na starejše od 50 let. Poleg znanih koristi, tudi na splošno zdravje.”

Foto: Unsplash

Izboljšana funkcija možganov na račun spolnih odnosov je ena izmed stvari, ki sta ju univerzi raziskovali. Z drugimi besedami, želeli so ugotoviti, ali so tisti, ki imajo večkrat spolne odnose postali kaj pametnejši v nasprotju s tistimi, ki niso spolno aktivni.

Rezultat? Boljša zbranost, boljši spomin, govorne veščine ter boljše delovanje možganov tistih, ki so bili spolno aktivni na tedenski ravni. Skratka, namesto križank, sudokuja in tombole, raje nekaj več intimnosti s svojim partnerjem. In verjamemo, da to ne velja samo za starejše.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic