Ko se sprašujemo o tem, kateri napitek je najboljši za nas, se vsak posameznik še vedno odloča na podlagi okusa in vrste prehrane, ki jo uživa.
V kolikor vemo, česa zaužijemo premalo in česa preveč, je dobro vedeti tudi, kaj določen rastlinski napitek ali mleko, kakor mu pogovorno običajno rečemo, vsebuje in ali lahko postane naše prehransko dopolnilo. Pomemben faktor pri izbiri pa je vedno osebna preferenca okusa.
Kako izbrati alternativo mleku?
V ameriški študiji, ki so jo izvedli letos, so preučili 219 rastlinskih alternativ mleku različnih blagovnih znamk. Ugotovili so, da imajo na splošno manj beljakovin in nasičenih maščob in kislin kot mlečne. Da bi lažje konkurirala mlečnim izdelkom jim pogosto dodajajo hranila.

Kar 70 % vseh testiranih izdelkov je bilo obogatenih s kalcijem in vitaminom D, spet druge raziskave pa kažejo, da so včasih nekateri napitki obogateni tudi z vitaminoma A in B12.
Prav tako je bilo ugotovljeno, da v alternativnih vrstah “mleka”varira tudi vsebnost hranil. Sojino mleko na primer vsebuje različne količine beljakovin. Strokovnjaki priporočajo, da izbiramo predvsem tiste napitke, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja.
Glede na količino, ki jo povprečen človek popije dnevno pa vseeno velja, da konzumiranje tovrstnih nadomestkov mleku ne bo ogrozilo našega zdravja.
Ali alternativni napitki mleka vsebujejo rastlinska olja?
Ker v večini tovrstnih napitkov ni dovolj maščobe se proizvajalci odločajo za dodatek rastlinskih olj, ki dajo tekočinam bolj gladek okus in konsistenco. Olja se lahko uporabljajo tudi kot emulgatorji za preprečevanje ločevanja sestavin.
Strokovnjaki trdijo tudi, da raziskave ne podpirajo trditev, da so semenska olja strupena ali da povzročajo kronične bolezni.

Plusi in minus rastlinskih napitkov
Sojino mleko
Študije kažejo, da so izdelki na osnovi soje prehransko najbolj podobni mleku. Zato se velikokrat sojino mleko priporoča predvsem otrokom. Soja ima tudi različne koristne, naravno prisotne kemične spojine, ki lahko podpirajo zdravje srca, ledvic in jeter.
Mednje spadajo izoflavoni, ki so strukturno podobni estrogenu. Čeprav naj bi pomagalo pri vročinskih oblivih pri menopavzi vlada napačna domneva, da bi lahko pitje sojinega mleka imelo feminiziran učinek na moške. V prevodu: ne bodo jim zrasle prsi.
Ovseno mleko
Ovseno mleko je dobra izbira za tiste, ki si želijo resnično kremast nadomestek mleku. Ovseno mleko pogosto vsebuje tudi več sladkorja kot mandljevo, sojino, riževo in kokosovo mleko.
Zaradi svojih protivnetnih lastnosti je lahko primeren nadomestek za mlečne izdelke posameznikom s sindromom razdražljivega črevesja. Ovseno mleko ima tudi več vlaknin kot mnoga alternativna mleka, razen riževega mleka.
Mandljevo mleko
Tisti, ki iščejo nekaj nizkokaloričnega ali jih skrbi raven sladkorja v krvi, lahko poskusijo nesladkano mandljevo mleko. Proizvodnja mandljevega mleka vključuje tudi večjo porabo vode kot druga rastlinska mleka – čeprav proizvodnja mleka še vedno porabi bistveno več vode.
Kokosovo mleko
Kokosovo mleko ima visoko vsebnost nasičenih maščob in se zato pogosto trži kot polnomastno mleko. Čeprav bi za razumevanje njegovih vplivov na zdravje potrebovali več raziskav, obstajajo nekateri dokazi, da vsebuje antioksidativne spojine, ki ščitijo pred s staranjem povezanimi boleznimi.

Riževo mleko
Riževo mleko je narejeno iz mletega riža in vode ter je pogosto obogateno s kalcijem in vitaminom D. Ker ima zelo malo beljakovin, strokovnjaki priporočajo njegovo kombiniranje z drugimi živili. Vsebuje malo nasičenih maščob in ima najmanj alergena od vseh rastlinskih napitkov.
Kljub temu, da za arzen v riževem mleku ni prehranskih omejitev, lahko riž potencialno vsebuje arzen, ker riževe rastline absorbirajo element iz zemlje. Zato strokovnjaki priporočajo, da se ga ne nudi otrokom.



